Grejpfrut - cuvar srca i vitke linije


Polovina grejpfruta obezbeđuje dnevne potrebe za vitaminom C, dobar je izvor biljnih vlakana i vitamina A.
Osvežavajući, sočan plod grejpfruta ima dodatnu vrednost jer stvara osećaj sitosti, a za uzvrat ima vrlo malo kalorija.


Grejp pomaže u gubljenju viška kilograma, a naučnici smatraju da je ovakvo dejstvo grejpfruta vezano za njegovo dejstvo da snižava nivo insulina u krvi. Insulin koristi u metabolizmu šećera, što se šećer efikasnije metaboliše veća je verovatnoća da će biti skladišten kao masne zalihe u telo.

Grejpfrut, pogotovo crveni grejpfrut može da pomogne u snižavanju holesterola prema novoj studiji. Prema novijim studijama antioksidansi mogu da imaju neki pozitivan efekat, ali ovo pozitivno dejstvo nije najvažnije.

Ispitanike su podelili u tri grupe kod kojih su primenili dijetu sa smanjenim unosom masnoća i smanjenim brojem kalorija, prvoj grupa je dnevno unosila jedan crveni grejpfrut, druga žuti a treća je samo bila na dijeti. Grupa koja je koristila crveni grejpfrut je najviše snizila LDL holesterol, za njima grupa koja je unosila običan grejpfrut na kraju grupa koja je samo bila na specijalnoj dieti.

Kod grupe koja je uzimala crvani grejpfrut se snizio i nivo triglicerida u krvi, a njihov nivo se nije značajno promenio kod ostale dve grupe.

Crveni grejpfrut sadrži više antioksidanasa od običnog grejpfruta, pa je možda to uzrok njegovog povoljnog delovanja na trigliceride. Preporuka ovog istraživačkog tima je da bi ljudi koji pate od visokog nivoa holesterola u krvi trebali da uključe u svakodnevnu ishranu grejpfrut, bolje crveni ako je moguće. Pre početka redovnog uzimanja grejpfruta ipak je potrebna konsultacija sa lekarom jer sok grejpfruta stupa u interakciju sa nekim lekovima kao što su lekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi, neki lekovi za sniženje krvnog pritiska, srčani ritam, antidepresivi, i lekovi protiv anksioznosti.