Cuvar vaseg zdravlja - Losos


Losos je izvanredan izvor visokokvalitetnih belančevina, bogat je vitaminima A, E, D, B3, B6 i B12, kao i mineralima - selenom, magnezijumom i fosforom. Omega-3 masne kiseline u lososu poboljšavaju rad mozga i štite od nastanka Alchajmerove bolesti…


Oko 100 grama lososa osigurava dnevne potrebe za vitaminom D i preko polovine dnevnih potreba za vitaminima B3, B12 i mineralom selenom. Losos ima nešto višu energetsku vrednost od ostalih riba (100 g lososa ima 116 kcal), i to zahvaljujući relativno visokom sadržaju masti. Međutim, ovde nije reč o nepoželjnim masnoćama, već o bogatstvu blagotvornih omega-3 masnih kiselina, kojima su brojne studije dokazale pozitivan uticaj na razne aspekte zdravlja čoveka, posebno na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Jedna od najdoslednijih zdravstvenih preporuka današnjice odnosi se na povećani unos omega-3 masnih kiselina poput alfa-linolenske kiseline (ALA), eikosapentaenoične kiseline (EPA) i dokosaheksaenoične kiseline (DHA). Razlog tako čvrstog stava leži u njihovom dokazanom blagotvornom učinku na prevenciju nastanka i sprečavanje progresije raznih bolesnih stanja poput artritisa, nekih oblika karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, depresije… Zato se potrudite da na vašoj trpezi bude losos bar jednom nedeljno. Nije bitno da li će to biti divlji losos ili onaj koji se kod nas uglavnom može naći iz uzgoja.