Zob, prirodni cuvar zdravlja


Zob je sitna žitarica, biljka dugog reda, hrana za stoku i, na kraju, za ljude. To je namirnica koja među ljudima nije cenjena iako ima neverovatne nutritivne vrednosti. Osim vode, belančevina, masti, ugljenih hidrata i minerala, zob ima mnogo kalijumovih soli, skroba i šećera. Iz oljuštenih zrna zobi dobija se lako probavljiva hrana za decu i bolesnike. Ova biljka iz porodice trava ima veliku hranjivu vrednost i mnoštvo masnih kiselina koje su raspoređene u savršenoj srazmeri.

Lekovito dejstvo

Zrno zobi najbolji je izvor kalcijuma među žitaricama, te bitno doprinosi zdravlju zuba i kostiju. Bogata je vlaknima koja utiču na smanjenje holesterola u krvi i poboljšanje probave. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Koristi se za lečenje upala probavnih organa, a deluje i na regeneraciju celokupnog organizma. Indijski lekari upotrebljavaju zob za odvikavanje od opojnih droga, pa je tako počela da se koristi i u svetu, ali najčešće za odvikavanje od pušenja.

Čudesan efekat imaju i kupke pripremljene od zobene slame. Veoma su korisne kod svih reumatskih poteškoća, krstobolje, svih vrsta kočenja, dok su napici od zobi delotvorni kod bolesti bubrega, bubrežnog kamenca, kod bolesne jetre, žuči...

Idealan doručak

Ugljeni hidrati u zobi se sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promena šećera u krvi i hipoglikemijskih stanja i bez napada gladi, kao kod rafinisane hrane. U kombinaciji s voćem i orašastim plodovima, zob predstavlja idealan doručak.
Kad se koristi u ishrani, ona pomaže stvaranju krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast kod dece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće s kojom se probavlja, zob se preporučuje osobama s probavnim i bronhijalnim smetnjama, slaboj deci i iscrpljenim osobama uopšte. Ako se po jutru dan poznaje, onda je doručak u koji je uključena zob, savršen početak dana.