Ludaja - cuvar muskosti


Lečenje biljem - ludaja je blagotvorna za crevnu floru, pospešuje izbacivanje tečnosti. Semenke bundeve preporučuju se kao prirodna prevencija benignog uvećanja prostate


TIKVA, dulek, ludaja ili jednostavno bundeva jedna je od najčešćih biljnih kultura koje se nalaze na trpezi s početka jeseni. Od nje se mogu praviti različita jela i poslastice za svačiji ukus. Sadrži obilje vitamina i hranljivih vlakana. U zvaničnoj i narodnoj medicini upotrebljava se zrelo seme gajene bundeve. Pri tom prednost imaju kultivari sa mekom semenjačom, koja se lakše odvaja i uklanja sa semenog jezgra.

- Osnovni sastojak semena bundeve je masno ulje koga ima do pedeset odsto . - Osim masnog ulja sadrži i proteine, kao i vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E i K), malu količinu sluzi, neke proste ugljene hidrate, mineralne materije. Seme bundeve upotrebljava se u lečenju benigne hiperplazije prostate. S obzirom na to da se ovaj poremećaj javlja kod približno polovine muške populacije posle 45 godine, semenke bundeve se preporučuju kao najprirodniji način prevencije. U tu svrhu dnevno je dovoljno pojesti deset grama presnih, ne pečenih semenki. Za sladokusce semenke se mogu isitniti i pomešati sa medom ili jogurtom.


Važno je da se seme što pre očisti od vezivnog tkiva bundeve, opere i što pre osuši da se ne bi pokvarilo i izgubilo lekovitost.

Podjednako kvalitetan uticaj na zdravlje ima i meso bundeve. Pečena ili kuvana bundeva i sveže ceđeni sok od nje veoma blagotvorno deluju na zdravlje creva i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma.

Bundeva pripada istoj porodici biljaka kao i lubenice, dinje, krastavci i tikvice. Osim što se gaji dosta često i samoniklo raste naročito u krajevima sa umerenom do toplom klimom. Pretpostavlja se da potiče iz regiona Srednje Amerike, odakle je zajedno sa kukuruzom, paprikom, duvanom i krompirom doneta u Evropu posle Kolumbovog otkrića. Ona je jednogodišnja zeljasta biljka, čija dužina stabla može da premaši i 10 metara. Cvetovi su žuti, krupni i formiraju oblik zvezdastog levka, smešteni u pazusima listova. Biljka razvija posebno muške, a posebno ženske cvetove. Listovi su veliki, srcolikog oblika, podeljeni na režnjeve i vrlo hrapavi. Plodovi su loptastog oblika, ponekad rebrasti bele ili narandžaste boje i veoma krupni sa tanjom ili debljom korom.


ULJE NAJDRAGOCENIJE

U Apotekama su dostupni i fitopreparati koji sadrže granulat semena bundeve ili lipofilni ekstrakt. Najdragoceniji proizvod je ulje koje se dobija postupkom takozvanog „hladnog ceđenja“ i ne podvrgava se rafinaciji. Koristi se za ishranu, zbog izuzetne hranljive vrednosti, ali ne za termičku obradu, tačnije za prženje i pečenje, već kao dodatak jelima. Ono sadrži više od šezdeset odsto linolne masne kiseline, fitosterole i karotenoide.