Microsoft ukida podršku Windowsu 8: Kraj jednog "errora"


Američki softverski gigant Microsoft ukinuo je korisničku podršku za svoj operativni sistem Windows 8.

Iz kompanije korisnicima savjetuju da pređu na Windows 8.1 ili Windows 10 kako bi i dalje dobijali bitne nadogradnje.

Iako je još prije dvije godine omogućena besplatna nadogradnja na Windows 8.1, te nedavno na novi Windows 10, čak 2,6 posto svih PC-jeva i dalje radi uz pomoć Windowsa 8.

S obzirom da na svijetu postoji blizu dvije milijarde PC uređaja, lako je izračunati da Windows 8 i dalje koristi blizu 50 miliona korisnika.

Nakon gašenja podrške korisnici će i dalje moći koristiti svoje računare, ali im neće biti dostupni novi sistemski i sigurnosni updatei.

Iako "Osmica" nije bila katastrofa kao na primjer Windows Vista, mnogi neće sa žaljenjem posmatrati njen kraj.

Kao osnovnu zamjerku Windowsu 8 mnogi vide njegov početni zaslon. Naime, Start screen sa "pločicama" (Live Tiles) se previše razlikovao od tradicionalnog zaslona na koji su korisnici navikli. Prema mnogim, na miš i tastaturu naučenim korisnicima, ovaj OS više je prilagođen tabletima.

Nije mnogo pomoglo ni to što je Start screen "Osmice" sadržavao aplikaciju imena "desktop", koja bi otvarala standardni početni zaslon po uzoru na prethodne verzije.

Kako ističu iz Microsofta, iako su nadogradnje na novije sisteme redovno dustupne, mnogi odugovlače prilikom modernizacije.

Tako i danas 12 posto svih PC računara i dalje radi uz pomoć "drevnog" Windowsa XP.

klix/media-sat