Film "Veze vere" za kraj festivala "7 veličanstvenih"

BEOGRAD - Projekcijom francusko-indijske koprodukcije "Veze vere", u režiji Pana Nalina, večeras se u velikoj dvorani "Sava centra" završava jubilarni, 10. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih".

Od 30. januara mnogobrojna publika uživala je u izboru sedam najboljih evropskih dokumentaraca iz prošle godine, koje je odabrao stalni selektor ovog festivala, filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler.

Film "Veze vere" uvodi gledaoce u kultni religijski prostor Indije - mesto gde se susreću reke Gang i Jamuna i spajaju sa nevidljivom svetom rekom Sarasvati.

Svakih 12 godina na tom mestu se dešava najveće okupljanje vernika na svetu - Kumb Mela, tokom kojeg se, međutim, izgubi više hiljada ljudi, a autor filma za okosnicu priče bira izgubljenu decu, trojicu dečaka bačenih u ogromnu masu ljudi i prepuštenih volji sudbine. Vođen idejom da "vera nije vera dok to nije jedino za šta možete da se uhvatite" Nalin razvija maestralnu kompoziciju u potrazi za dubokim i moćnim vezama koje se pletu oko dečaka i svih onih koji su u odnosu sa njima, navodi se u najavi filma koji je selektor opisao kao divnu saosećajnu priču.

Festival "Sedam veličanstvenih" osnovali su 2005. godine reditelji i producenti Zoran i Svetlana Popović kao prvi festival u Srbiji posvećen isključivo bioskopskom dokumentarnom filmu.

Tanjug