"Zlatni globus" filmovima "Povratnik" i "Marsovac"


BEVERLI HILS - Zlatni globus za najbolju dramu dodeljen je filmu "Povratnik" reditelja Alehandra Injarita, a najbolji film u žanru komedija/mjuzikl je "Marsovac" Ridlija Skota.

Na 73. dodeli prestižnih filmskih nagrada Holivudskog udruženja stranih novinara, Zlatni globus za najboljeg reditelja pripao je Injaritu za film "Povratnik", prenose agencije.

Najbolji glumac u drami je Leonardo Dikaprio (Povratnik), a najbolja glumica Bri Larson u ostvarenju "Soba", dok su za role u mjuziklu/komediji nagrađeni Met Dejmon (Marsovac) i Dženifer Lorens (Džoj)

U kategoriji najbolja sporedna uloga, Zlatni globus je pripao Silvesteru Staloneu ("Creed") i Kejt Vinslet ("Stiv Džobs").

Najbolji film na stranom jeziku je "Šaulov sin" Lasla Nemeša, a najbolje animirano ostvarenje "U mojoj glavi" Pita Doktera.

Zlatni globus je dodeljen i scenaristi filma "Stiv Džobs" Aronu Sorkinu, Eniju Morikoneu za muziku u ostvarenju "Podlih osam" Kventina Tarantina, dok je najbolja originalna pesma "Writing"s on the Wall" Sema Smita i Džimija Nejpsa iz filma "Spektra".

Holivudsko udruženje stranih novinara nagradilo je televizijska ostvarenja: "Mr. Robot" (najbolja serija -žanr drama), "Mozart un the Jungle" (najbolja serija-komedija), najbolji glumac i glimica u drami su Džon Hem ("Mad Men") i Taraji P. Henson ("Empire").

Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu pripao je Gaelu Garsiji Bernalu ("Mozart in the Jungle"), a za najbolju glumicu Rajčel Blum ("Crazy Ex-Girlfriend").

U kategoriji film/mini serija Zlatni globus je pripao ostvarenju "Wolf Hall", glumcu Oskaru Isaku ("Show Me a Hero") i glumici i pevačici Lejdi Gagi ("American Horror Story: Hotel") za najbolje uloge, kao i Kristijanu Slejteru ("Mr. Robot") i Mauri Tirni ("The Affair") za sporedne uloge.

Počasni Zlatni globus za doprinos svetu zabave pripao je Denzelu Vošingtonu.

Tanjug