"Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" Zvonku Karanoviću

BEOGRAD - Književniku Zvonku Karanović dodeljene su nagrade "Kočićevo pero" za knjigu "Najbolje godine naših života" u izdanju LOM-a i "Kočićeva knjiga" za celokupno književno stvaralaštvo, saopšteno je danas iz Zadužbine "Petar Kočić".

Žiri u sastavu: Nikola Vukolić (rredsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković doneo je jednoglasnu odluku i naveo da je sa najnovijom knjigom Karanović "napravio pravi podvig i najsjajnije zasijao na evropskoj, pa zašto ne reći i svetskoj mapi poezije. Ova stihozbirka, koja predstavlja izbor iz poezije nastajale u periodu 1991 - 2004. godine, predstavlja i pokušaj rekapitulacije blistave poezije u mračnom vremenu".

"Pesnik u svojoj samoći nije sam. Ljudi oko njega, kao i on, nose tugu u očima. Izgubljena je i nada u neku ljudskiju budućnost, koju smo ostavili da čeka na sporednom koloseku. Nezadovoljan sadašnjošću, uskraćenog prava na budućnost, pesnik se samo retko, munjevito priseti neke (nedoživljene) prošlosti a zemlja ostvarenih ideala prosine sada kao nestvarni, bajkoviti san o usnuloj lepotici zaspaloj pod šljivinim drvetom. Glavni junak, pesnik koji je rođen za pobednika, neće ustuknuti pred životom koji je pun loših mogućnosti", istakao je Vukolić u obrazloženju.

Nagrade, koje dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka - Beograd, biće svečano uručene u utorak, 23. decembra u Vukovoj zadužbini.

izvor;Tanjug