Hranom protiv gripa


Sta treba konzumirati u sezoni gripa?


Kad nastupi zima, organizam troši mnogo energije dok se ne prilagodi nastalim klimatskim promenama, usled čega slabi imunološki sistem. U takvom stanju je, naravno, i neotporniji na viruse. Vaš zadatak je da održavate imunitet na zavidnom nivou, a to ćete najbolje postići izbalansiranom ishranom. Lekari savetuju da obogatite jelovnik namirnicama bogatim proteinima, vitaminima A i C i mineralima, naročito cinkom, gvožđem i selenom, najznačajnijim odbrambenim nutritijentima.


Šargarepa kao telohranitelj

Unošenjem većih količina narandžastog i zelenog voća i povrća kao što su šargarepa, bundeva, prokelj, spanać i kupus održavaćete optimalan nivo vitamina A, koji čuva integritet kože i sluznice i doslovce sprečava ulaz mikroba, virusa i drugih uzročnika bolesti u telo.


Crveno meso jača sluzokožu

Namirnice bogate proteinima direktno utiču na održavanje normalne funkcije sluzokože ušiju, nosa i grla, prvog odbrambenog zida u borbi protiv najezde virusa.
Crveno meso, piletina, jaja, riba, mleko, mlečni proizvodi, povrće, mahunarke, koštunjavo voće, semenke i proizvodi od soje sadrže sve neophodne sastojke koji jačaju epitel ćelija sluzokože, te vam stručnjaci savetuju da u svaki dnevni obrok uvrstite bar jednu od navedenih namirnica.

Beli luk ubija viruse

Nutritijent alicin nalazi se u belom luku, a oslobađa se kada se čen zgnječi ili isecka. Brojnim ispitivanjima dokazano je da anulira sposobnost virusa da napadne ćeliju organizma ili da je ošteti. Potvrđeno je i da čen svežeg belog luka dnevno umnogome popravlja imunitet.


Paprika najjači antioksidant

Ukoliko vas virus ipak napadne, znajte da se organizam protiv njega bori belim krvnim zrncima, kao i da njihovu proizvodnju ubrzava vitamin C. Kako se ovaj vitamin ne skladišti u organizmu, potrebno je da unosite hranu koja ga sadrži u većoj količini, a izbor takve hrane je priličan.
Paprika, peršun, brokoli, lisnato povrće, grašak, pomorandža, mandarina, kivi, limun, šipak, bobičasto voće…


Sardine štite od prehlade

Sledeći važni borci za očuvanje imuniteta jesu T-ćelije, borci protiv ćelija virusa. Mineral cink je ključan element u njihovom nastajanju. Čim količina cinka opadne ispod optimalnih vrednosti, organizam je mnogo podložniji prehladi i gripu.
Prirodni izvori cinka su crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, rakovi, ostrige, sardine, vino, seme bundeve, pivski kvasac…

Žumance snaži organizam

Gvožđe je drugi po važnosti mineral za imunitet. Bez njegovog prisustva organizam ne bi mogao da apsorbuje kiseonik. Njegov manjak dovodi do mnogih oštećenja imunološkog sistema, od kojih neki onesposobljavaju organizam da se na pravi način izbori s virusom gripa.
Namirnice koje sadrže cink obiluju i gvožđem, ali ga najviše ima u žumancetu, crnom hlebu, kupusu, spanaću, sočivu, bubrezima, pasulju, rotkvicama, crnom luku…


Turšija i rasol za jači imunitet

Brojni epidemiolozi savetuju kako da dodatno ojačate imunitet. Preporučuju da jedete što više kiselog kupusa, paprike, paradajza, karfiola, krastavčića i šargarepe iz turšije, kao i cveklu, koji obiluju vitaminom C, ali samo ako je zimnica spremljena na tradicionalan način, bez aditiva i konzervanasa. Kažu i da dnevno treba da pojedete makar čen belog luka i mnogo voća. Tečnost je, naravno obavezna u što većim količinama, pa birajte između rasola, limunade, čajeva i toplih napitaka. Ujutro možete da popijete i čašicu domaćeg jabukovog sirćeta ili kupinovog vina, koje je odlično za krvnu sliku.


Vitamin C iz voća i povrća

Da biste se što bolje spremili za sezonu gripa, u organizam unesite dovoljno vitamina C, poručuje bečki profesor Hademar Bankhofer. Dnevna optimalna količina ovog vitamina za zdravog odraslog čoveka je 100–150 miligrama. U doba gripoznih infekcija ona je znatno veća, čak do 500 miligrama. Važno je da vitamin C uzimate tokom čitavog dana, u ravnomerno podeljenim količinama, pošto se veoma brzo troši i razgrađuje. Idealna dnevna kombinacija bi bila: dva kivija i četiri ružice brokolija.