Beli luk bolje leci trovanje hranom nego antibiotici


Dialil sulfid, jedan od glavnih sastojaka belog luka, štiti telo od trovanja hranom stvaranjem zaštitnog sloja, a ima jače dejstvo od eritromicina i ciprofloksacina. Ključni sastojak belog luka dialil sulfid 100 puta je jači u borbi protiv trovanja hranom nego antibiotici, otkrilo je istraživanje Instituta u Vašingtonu.


Dialil sulfid stvara zaštitni sloj u želucu koji bakterije teško mogu da unište. Ne samo da je jači od antibiotika eritromicina i ciprofloksacina, beli luk deluje odmah, potvrdilo je istraživanje.


Kampilobakterija jedna je od najučestalijih bakterija koje izazivaju trovanje hranom u svetu. Simptomi su proliv, grčevi, bol u želucu i visoka temperatura. Ova bakterija izaziva u gotovo trećini slučajeva izaziva paralizu.- Infekcije se najčešće pojavljuju kad jedemo nedovoljno pečeno meso ili hranu koja se pripremala na nečistoj površini. Rezultati istraživanja pokazali su da spojevi iz belog luka mogu da smanje širenje bakterije koja izaziva trovanje - objasnio je voditelj istraživanja doktor Majkl Konkel.Ipak, to ne znači da je dobro jesti beli luk u velikim količinama i obavezno se konsultovati sa lekarom.