Hranom protiv starenja


Stručnjaci za paradajz kažu da predstavlja hranu protiv starenja, pošto sadrži likopen koji održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C, kao antioksidans, jača imunitet i organizam


Zbog obilja likopena i vitamina C koji pobeđuju slobodne radikale, stručnjaci za paradajz kažu da predstavlja hranu protiv starenja. Likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C, kao antioksidans, jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade. Zajedno sa likopenom, predstavlja saveznika lepote i mladosti.

Kao takav, paradajz danas čini osnovu mediteranske kuhinje, jer se odlično slaže sa brojnim jelima od testenina, pirinča, sireva, jaja, mesa i ribe. Njegova privlačna crvena boja upravo i potiče od likopena, koji je karotenoid sa posebnim antioksidativnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći našu kožu, zbog čega je za vreme sunčanja poželjno jesti što više ovog povrća. Ustanovljeno je i da je delotvoran u prevenciji tumora prostate, zbog čega muškarci naročito treba da ga jedu.


Kao niskokalorična namirnica, odlično se uklapa u dijetalni jelovnik za one koji žele da smršaju. A pomešan sa hladno ceđenim maslinovim uljem, začinjen origanom ili nekom drugom aromatičnom biljkom, predstavlja lak preliv, koji jelima sa roštilja ili kuvanim na pari daje poseban ukus.

Ako je paradajz suviše kiseo, treba dodati malo šećera u sosove i sok, jer kod nekih osoba izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline i nadimanje. Glavni krivac za to je ljuska koju treba ukloniti, kao i seme.