Francuska pileca corba


Sastojci:

400g pilećeg mesa (najbolje belog)
1,5l bistre pileće supe (može i supa od kocke)
250g crnih maslinki
1 plavi paradajz
4 tikvice
4 crvene paprike
6 velikih paradajza
1 glavica belog luka, odsecite vrh
1 crveni luk, očišćen i prepolovljen
1 mali luk srebrenac, iseckan
100g celera, iseckanog
400ml paradajz soka ili pirea od paradajza
100ml maslinovog ulja
vezica bosiljka
vezica peršuna
par grančica timijana
2 lista lovora
so i biber

Za marinadu:

2 čena belog luka, zdrobljena
1 kašika soka od limuna
1/2 kašičice aleve paprike
1 kašika maslinovog ulja
so i biber

Priprema

Isecite uzduž plavi paradajz, posolite ga i ostavite da stoji 20 minuta. Onda obrišite so. Pomešajte sastojke za marinadu i dodajte piletinu. Ostavite da stoji 30 minuta. Zagrejte pećnicu na 230°C. Poređajte u pleh plavi paradajz, tikvice, paprike, paradajz, beli i crveni luk, začinite solju i biberom i prelijte maslinovim uljem, naročito plavi paradajz. Pecite oko 20 minuta. Oljuštite paradajz, dodajte ga u
paradajz pire ili sok i sve lepo umutite u blenderu. Oljuštite paprike, izvadite semenke i i isecite ih na krupne komade zajedno sa ostalim povrćem.
Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u tiganju na vatri srednje jačine. Izvadite piletinu iz marinade i pržite oko 5 minuta. Važno je da lepo propržite meso, da dobije lepu braon boju. Kad se malo ohladi, isecite ga na krupne komade.
Zagrejte ostatak ulja u loncu. Dodajte luk srebrenac i celer i pržite oko 5 minuta. Dodajte umućeni paradajz i pileću supu. Zagrejte do ključanja, ostavite 2-3 minuta da vri i onda umutite u blenderu.
Vratite u lonac, dodajte iseckano povrće i biljke (origano, bosiljak, peršun i timijan), piletinu i maslinke, zagrejte do ključanja i odmah skinite sa vatre. Začinite po ukusu i služite. Uživajte!