Tibetski terijer


Istorijat:
Tibetanski terijer je još jedan mali pas starih naroda sa krova sveta. Ovo je nesumnjivo jedna stara rasa što dokazuju i arheološke iskopine i materijalni dokazi u vidu crteža na kojima se nalaze preci ove rase. Crteži i iskopine datiraju iz 3900 god.p.n.e.
Stvoren je u Tibetanskim manastirima gde je vekovima smatran za svetu životinju i bio pravi kultni objekat. Govori se da je imao moć da dospe tamo gde čovek nikada nije imao pristup, kao i moć da nađe izgubljene predmete. Na Tibetu pored kultne uloge, imao je i ulogu psa za pratnju i razonodu. Sa druge strane,na pašnjacima počeo je obavljati pastirsku i čuvarsku službu. Tako su se razvila dva tipa tibetskog terijera:jedan lakši i elegantniji i drugi jači i manje elegantan.Za čitavih 2000 godina ova rasa nije dolazila u dodir sa drugim rasama pasa te je tako ostala potpuno čistokrvna. Razvila je i veliku otpornost s obzirom da je rasla i nastajala u ekstremnim geografskim i klimatskim uslovima.

Opšti izgled:
Robustan, srednje veličine, dugodlak, kvadratičan, odlučnog izraza.

Karakteristika:
Živahan, dobrodušan. Veran prijatelj sa puno volje za poslušnošću. Mnogi smatraju da mu ovo terijersko ime baš i ne priliči. Njegovom karakteru lepo odgovara jedno drugo ime koje je dobio, a to je "mali čovek" zbog privrženosti porodici a naročito deci. Odličan je čuvar, ali nikada nije agresivan. Živahni su, izuzetno druželjubivi i idealni pratioci. Kao i svi tibetanski psi, veoma su inteligentni i odani.

Narav:
Iz njega zrači opreznost, inteligencija i odvažnost. Niti je neobuzdan niti je kavgadžija. Prema strancima uvek je uzdržan.

Dlaka:
Dvostruka. Poddlaka fina i vunasta. Pokrovna bujna, fina, ipak niti je svilenkasta niti vunasta. Duga, ravna ili talasasta, ali ne uvijena.

Boja:
Bela, zlatna, krem, siva ili boje duvanskog dima, crna, dvobojan ili trobojan. Dopuštena je svaka boja osim boje čokolade i boje jetre.

Veličina:
Visina grebena mužjaka 35,6-40,6 cm, ženke neznatno manje.