Jorksir terijer [Yorkshire terrier]


Malo o istoriji pasmine:

Do danas nije jasno od kojih pasmina je napravljen Jorkšir terijer. Računa se da su u pitanju english toy terijer, skajterier, dandi dinmont ter., maltez i jos nekoliko tipova teriera koji danas više ne postoje. Jorkšir terijer vodi porijeko iz Engleske. Na početku 19. vijeka je bio korišten zbog svoje hrabrosti i veličine za lov. Engleska je tada bila jako siromašna i da psi ne bi krali lovinu po šumama, svi psi veći od 21 cm su bili su zabranjeni. Kraljevske sluge su hodale sa krugom prečnika 21 cm i pas bi kroz njega morao proći. Ako nije prošao morao se odmah ubiti. Osnivačem ove pasmine se smatra Peter Eden ali što se ljepote tiče, svojim trudom i izlaganjem smatramo osnivačem gđu. Jonas Fosterova iz Bradforda. Njen najlepši pas je bio Ben iz Hadsfilda sa kojim je pobijedila na stotine izložbi.

Ova gospođa je uradila za jorkširce maximum i ne samo za Jorkširce. Ova žena je 1889. godine psotala prva žena sudija na izložbama pasa. Prvi jorkie Club osnovan je 1898. Do tada je jorki izlagan kao škotski toy terier.


Kako jorkia vidim kao vlasnik i odgajivač:
Narav tipičnog zdravog jorkija se može opisati vrlo jednostavno kao «Dinamit sa velikom inteligencijom u malom tijelu» Ovaj terijer je jako hrabar pas i u mogućnosti je pokazati čak i jednom rotvajleru ko je gazda. Jako je zahvalan kao kućni ljubimac jer se ne linja, nije zahtjevan prostorno niti za hranu /ako nije razmažen iako to jeste skoro svaki/. Jorki zahteva samo vašu ljubav i pažnju, voli društvo i treba mu kontakt sa ljudima. Voli duge šetnje i kada redovno svog jorkia šetate, ni 12 – 15 km nisu za njega nesto preterano iscrpljujući. To je pametan pas koji se lako uči i koji lako može da postane mali terorista pošto brzo nauči kako sa vama da postupa. I ne primjetite kako ali slušate vi njega kao švajcarski sat.


Jorkšir terijer voli društvo pasa i djece ali ne ga preporučujem nabavljati uz malu djecu, jer taj dječji stisak pun ljubavi, za ovog psa može biti tragičan. Iz mog iskustva, čim je jorki veći time je veći flegmatik i ima ljepšu narav. One male lutkice oko 1,7 kg. su histerične, često se tresu i puno laju. Iako jorki izgleda kao lutka sa crvenom mašnom, u duši je to pravi terier koji proganja mačke i laje na sve što mu se ne dopada. Voli njušiti napolju i kopatii rupe svoje veličine. Ako se jorki izlaže, onda je jako zahtjevan za brigu o dlaci jer se mora viklerati /poseban način zapakovanja dlake u papir ili foliju/. Od bolesti, ovi terijeri pate od oboljenja očiju /može lako oslepiti/ ili luxace patele i imaju dosta uzak grkljan tako da kad se uzbudi ili kada ga povučete na povodcu, počne kašljati.


Prosečno žive 14 godina ali u knjizi rekorda postoji zabilježen rekord od 21 godine života. Ako je ženke teža, po pravilu se lakše porađa dok kod kujica do dve kile težine može očekivati carski rez. Broj štenadi je od 2 do 4 ali ima i izuzetaka kao 6 ili 7 štenadi. Jorki je poznat da ima pamćenje kao slon i ako vas voli onda je to zauvijek. Ali ako vam nešto zamjeri, možete računat na trajno neprijateljstvo! Jorširki terijer je porodični pas, izuzetno vezan za svoju obitelj i jako je zadovoljan kada sve ide po planu. Ako neko zakasni sa posla ili ne spava kod kuće, ne može spavati i jako je nervozan. Ako upoznate narav jorkija nećete biti izuzetak ako od vas postane ovisnik koji završi sa pet i više pasa.


Opšti izgled
Pas sa dugom i ravnom dlakom, koja pada sa svake strane leđa. Dlaka je podijeljena crtom po duljini tijela, od glave, preko vrata, leđne linije, do repa. On je jako kompletan pas, čistih linija. Ponaša se ponosno, što pokazuje njegov karakter. Malog je rasta, ali proporcionalne i skladne građe.

Karakteristike
To je tipičan terrier, za društvo, aktivan i inteligentan.

Temperament
Jako je vitalan, temperamentan i uvijek spreman za pokret.

Glava
Mala, sa izražajnim stopom. Nos ne jako dug, a nosna pečurka crna.

Oči
Srednje veličine, tamne, bademastog oblika. Rubovi gornjeg i donjeg kapka
crni.

Uši
Malene, forme slova V, visoko usađene i ne puno razmaknute jedno od drugog.
Pokrivene su kratkom dlakom, zlatno-crvenkaste boje.

Usta
Zubalo je kompletno, škarastog zagriza. Što znači da gornji zubi lagano
prekrivaju jedan dio donjih. Čvrstog su korijena pa u većini slučajeva neke
mliječne zube treba izvaditi.

Vrat
Srednje dug, tanak, sa dobro razvijenim mišićima. Dobro usađen u ramenima,
koji mu daje eleganciju.

Predni uglovi nogu
Prednje noge ravne, paralelnog stava. Laktovi dobro priljubljeni.

Tijelo
Kompakna i čvrsta građa tijela za tu veličinu psa. Leđna linija je idealno ravna, sa ne predugim, elegantnim vratom.

Zadnji uglovi nogu
Kutevi zadnjih nogu su dobro kutovani, sa dovoljno dugim bedrom. Koljena su jako elastična, što se ističe u njegovom iskoraku. U pokretu, pete su paralelno postavljene.

Šape
Okrugle, sa crnim noktima. Dlaka okolo šapa je ošišana u krug.

Rep
Mora biti visoko nasađen i nošen od do , rezan na pola dužine, pokriven sa dugom i gustom dlakom, nešto tamnije čelično-sive boje od boje tijela.

Hod - kretanje
Elegantno, kretanje prednjih i zadnjih nogu paralelno. Leđna linija u kretanju mirna i idealno ravna. U hodu se ističe njegov temperament.

Dlaka
Duga i ravna, fine kvalitete, svilena sa visokim sjajem. Na glavi i na šapama je žarko crvenkasto-zlatne boje. Na leđima je tamna, čelično-plava (nesmije biti srebrna). Ta boja počinje iza ušiju, preko vrata, pokriva cijela leđa i rep, koji je od polovice malo tamniji. Boja mora biti čista, ni u kom slučaju miješana sa drugim nijansama.

Težina
Maksimalna težina iznosi 3,17 kg.

Diskvalifikacione mane
Sva odstupanja od standarda smatraju se defektima. Mužjak mora imati oba testisa, pravilno spuštena.

Standard kod jorkšira ima jednu veliku manu. Težina se piše u librama tako da neko računa maximum 3,50 kg. neko3,25 a neko 3,17kg. Još jedan veliki nedostatak kod standarda je da nije data najmanja veličina od FCI. Ali svi klubovi na svetu ne puštaju u leglo ženku ispod 1,8 kg a mužjaka ispod 1,7kg. U zapadnoj Evropi se manjom greškom smatra pas od npr. 4,5kg nego pas težine 1,5kg. Ne znam zašto je to tako i već sam kontaktirala nekoliko klubova da mi to objasne i zašto standard FCI to tačno ne odredi i ne napiše. Posebno u SCG šverceri daju oglase i pišu da prodaju jorke od 1,2 kg. jer to ljudi traže. Teško je objasniti da ove minijature ne postoje/makar nebi trebali postojati/. Jorkijima se dugo godina rep kupirao. Treci dan posle poroda se ostavjala psima jedna trecina. Zaštitnici životinja su pokrenuli kampanju, koja je bila dugo ignorisana iz strane uzgajivača. Tek kada su Njemačka, Česka, Slovačka i mnogo drugih zemalja zabranili izlaganje kupiranih pasa uzgajivaci su odustali od toga. Ja rep jorkija obožavam. Jorkije ga nosa sa velikim ponosom On svoje raspolozenje zna repom tako lepo pokazati da mi je žao što nemaju svi moji psi dug, prirodan rep.