Crni Ruski Terijer


- Karakter crnog ruskog terijera -

Verovatno ste vec culi price o „strašnom KGB Terijeru“. Crni ruski terijer je zaista plod jednog naucnog vojnog projekta ruske armije u doba Staljina, a cilj projekta je bio da se stvori idealan radni pas za tadašnje potrebe vojske i policije u SSSR. Ovaj pas je morao da bude idealan za tragacko – cuvarsko – stražarske aktivnosti, da trpi i visoke i niske temperature, da bude fizicki izdržljiv i da se lako poducava. Možemo reci da se decenijama sistematskog rada na rasi u navedenom uspelo. Medutim, crni ruski terijer je u isto vreme izuzetno privržen vlasniku i ukucanima, a njegova duga dekorativna dlaka zahteva dosta nege.


Medutim, ova rasa traži da bude deo porodice. Ukoliko se ostavi da cuva neko napušteno dvorište postoji mogucnost da od samoce postane izuzetno dominantan i neukrotiv. Zbog svoje privrženosti vlasniku, ukoliko promeni vlasnika u odraslom ili kasno-štenecem periodu dugo pati i jako teško se privikava na novu sredinu. Štene crnog ruskog terijera treba preuzeti što ranije, a idealno je sa šest nedelja. Ukoliko svakodnevno provodi dosta vremena sa svojim vlasnikom i ukoliko ga vlasnik cesto necemu poducava i bavi se psom, vlasnik ce imati jedno neverovatno iskustvo i drugara za kakvog nije mogao ni sanjati da postoji.


Za razliku od vecine ostalih rasa službenih pasa (nemacki ovcar, belgijski ovcari), crni ruski terijer ne obucava se isklucivo pomocu stvaranja uslovnog refleksa na komandu. Naprotiv, crni ruski terijer traži dijalog sa vodicem i komande razume. Uravnoteženost njegovog karaktera i njegova svest o posledicama svojih aktivnosti je jedinstvena. Sposoban je da proceni svaku situaciju, tako da pravilno vaspitan crni ruski terijer nikada nece napasti ukoliko se problem može rešiti mirnim putem.


Medutim, da bi vaš pas mogao uspešno da se izlaže, neophodno je da konstantno negujete njegovu dlaku. S tim u vezi, neophodno je nabaviti kompletan pribor koji se sastoji od makaza, mašinice, cešljeva, kao i kvalitetne šampone i balsame za kosu. Naravno, neophodno je nauciti i u praksi sprovesti nimalo jednostavnu šemu za šišanje crnih ruskih terijera.


- Izgled crnog ruskog terijera -

Kroz proces stvaranja rase, a narocito u poslednje dve decenije, izgled pasa uokviru rase se prilicno ujednacio. To je veliki pas ogromne snage, duge dlake i izuzetne pokretljivosti za svoju težinu. Atraktivni izgled, uz pravilno šišanje u skladu sa standardom cini ovu rasu jednom od najlepših. Cesto na velikim kinološkim manifestacijama ova rasa osvaja titule pobednika izložbe ili pobednika svoje FCI grupe.