Bostonski terijer


Istorijat:
Oko 1870. g. radnički sloj u Americi u okolini grada Bostona, počeli su svoje prve pokušaje da od već duže vreme poznatih borbenih pasa stvore novi tip borbenog psa. Osnovu ove nove rase činio je engleski borbeni buldog i u to vreme poznati bul terijer. Po mišljenju tadašnjih odgajivača, ovi su hibridi bili bolji za borbu od osnovnih rasa. Dakle, postojećem bul terijeru dodato je više osobina buldoga. Posebno se pazilo na temperament i okretnost, što su već dobili u nasleđe od terijera, a te su se osobine i pospešivale. Ovi psi nisu odgajani da bi se stvorila nova rasa, nego samo za korišćenje u borbama pasa. Prvi pas ove rase, koji se može naći u tadašnjim knjigama odgajivača, bio je Judge. Odgajio ga je izvesni Langdon i zatim ga predao Vilijemu O'Brajanu. Najzad je Judge 1875.g. došao do izvesnog R.C.Hupera i dobio konačno ime-Hoopers Judge. Kao slavan borbeni pas, pojavljuje se u istoriji uvek iznova. Po tipu bio je više engleski buldog, dugih nogu i dobrih proporcija, bio je meliran sa belom lisom. Paren je sa belom ženkom po imenu Burnets Gyp, a zvana je i Burnets Kate. Iz ove veze proistekao je i mužjak Wels Eph, koji je ušao u istoriju borbenih pasa sa ovog područja (Boston). Paren je sa kujom Tobins Kate. Iz ove veze proistekla su dva mužjaka 1877.g., koji zauzimaju važna mesta u istoriji Boston terijera. Zvali su ih Bernards-Tom i Atkinson Tobey, pri čemu ovaj prvi zauzima važnije mesto u nastanku rase. Kennel klub iz Masačusetsa priredio je 1878.g. izložbu u Bostonu na kojoj su prikazani prvi primerci ove rase, a medju njima i ova dva primerka. Svrstani su u klasu bulterijera. Parenjem primeraka u bliskom srodstvu, koji vode poreklo od Bernards-Toma, učvršćene su rasne odlike. Američki Kennel klub uvrstio je ovu rasu u rodovnik 1891. g. pod nazivom američki bulterijer. Godinama je nazivan Boston bul, dok na kraju nije usvojen naziv Boston terijer.

Opšti izgled:
Boston terijer je živahan, vrlo inteligentan, kratkodlak, kratke glave, kompaktne građe, kratkog repa,dobro izbalansiran pas, tigrast, boje foke ili crn sa belim oznakama. Glava je pro porcionalna veličini tela, izraz iskazuje visok stepen inteligencije. Bolje je da je telo kratko i dobro povezano, snažnih nogu, vešt je i okretan, rep je kratak, ne osobito, ali ipak ističe pojavu loše propor cionalnosti. Pas odaje utisak odlučnosti, čvrstine i preduzimljivosti, otmen i vrlo dosledan, mirnog i ljupkog držanja. Proporcionalnost kombinovana sa bojom i belim oznakama, je veoma karakteristična osobena crta reprezentativnog primerka. Izbalansiran, izražajan, boja i bele oznake trebaju se naročito uzeti u obzir kod odlučivanja o relativnoj vrednosti, nasuprot drugim tačkama.

Narav:
Ovo su inteligentni, odlučni, katkad neobuzdani psi. Imaju razvijen smisao za humor, zaigrani su, puni samopouzdanja, osećajni, odlični su psi čuvari, ali nisu lajavi. Po pravilu se dobro slažu s drugim psima i kućnim ljubimcima, kao i sa decom.