Macke i dom


Vlasnici mačaka često se pitaju kako treba da izgleda idealan dom za njihovu ljubimicu. Mački je najvažnije da uvek na raspolaganju ima vodu i hranu, da može da zadovolji svoj lovački instinkt, da joj obezbedite udobno mesto za spavanje i posudu sa posipom, mesta gde može da se vere i oštri nokte, a ako nije sterilisana, i partnera za parenje.
Mada mnogi ne vole kad mačka donosi kući mrtve miševe i ptice, ne treba zaboraviti da su one rođeni lovci, i da njihov lovački instinkt ostaje netaknut čak i kad žive u kući i da imaju potrebu da ga zadovolje.

Dobri uslovi
Idealna situacija za mačku je ako ima pristup ograđenom vrtu sa drvećem, žbunjem i visokom travom, gde može do mile volje da istražuje. Kućice i postolja postavljeni na različitim visinama omogućiće joj da osmatra svoju teritoriju, ali joj mogu poslužiti i kao bezbedna mesta za odmor. Mnoge vole da piju vodu iz potoka i bara, pa će im odgovarati ako u vrtu postavite malu fontanu. Poželjno je da im obezbedite i izgrabuljanu leju ili rupu sa peskom, gde će obavljati svoje potrebe.
Neke su nezadovoljne ako nemaju slobodan pristup vrtu, pa je u tom slučaju najbolje rešenje da ugradite pokretna vratanca za mačke.
Ako je mačka plašljiva, ili ima probleme sa mačkama iz susedstvaq, vratanca kod nje mogu izazvati osećanje nesigurnosti i navesti je da počne da obeležava teritoriju po kući. Ako mačka izlazi, a u kući ne postoje specijalna vratanca, onda ne može da se vrati kad hoće. Zato mnoge mačke brzo nauče da sednu na prozorski ispust sa spoljne strane, jer će tako najlakše privući pažnju vlasnika i privoleti ga da ih pusti unutra. U slučaju kad nikog nema kod kuće, dobra ideja za kišne dane je da mački obezbedite napolju zaklon, gde će moći da se udobno smesti na suvom dok se neko od ukućana ne vrati i pusti je unutra.
Mačka treba da zadovolji svoju potrebu za kretanjem, kao i svoj lovački instinkt. Nađite vremena da se s njom poigrate pomoću štapa na koji je obešena neka igračka, kako bi mogla da je lovi i da skače. Drugi način da je podstaknete na aktivnost je skrivanje suve hrane na raznim mestima po kući. Veliko zadovoljstvo će joj pričiniti i police i postolja sa kojih vise igračke, postavljeni na različitim nivoima, svuda po stanu. Zabaviće je i ako sa spoljne strane prozora postavite hranilicu za ptice, jer će tako biti u stanju da ih posmatra, a neće moći da im naškodi. Isto tako treba da su joj dostupne vertikalne i horizontalne podloge za oštrenje noktiju.

Udoban smeštaj
Mačka može da spava na raznim mestima, pod uslovom da su suva, topla i bezbedna. Često će izabrati neki izolovan kutak, daleko od svakodnevne vreve u kući. Najbolje je da joj rasporedite nekoliko ležaja na različitim mestima u stanu, jer mačke vole da se premeštaju. Neke tokom dana prate kretanje sunca, kako bi pronašle najosunčanije mesto. U domaćinstvima sa decom i drugim ljubimcima, kao što su psi, važno je da mačiji ležaj bude na visini, van njihovog domašaja. Zbog toga neke mačke vole da spavaju na vrhu kuhinjskih elemenata, ili na bojleru.

Mački je važno i koliko drugih ljubimaca ima u kući, bilo da je reč o psima ili njenim rođakama. Ako je odrasla uz neku drugu životinju, možda će biti srećna da s nekim podeli životni prostor, ali ako je oduvek bila sama, pa iznenada dovedete psa, to kod nje može izazvati ozbiljnu traumu. Isto tako, ako imate nekoliko mačaka, kod pojednih to može izazvati stres, a vlasnici često nisu svesni toga, jer znaci da je životinja pod stresom nisu dovoljno vidljivi. To što mačke jedu zajedno, ne znači da su srećne što zajedno žive. Ako imate nekoliko mačaka, vodite računa da svaka ima svoj životni prostor i nikako ih nemojte prisiljavati da jedu jedna blizu druge, nego činijice postavite na izvesnoj razdaljini i na različitim visinama.
Sa mačijeg gledišta, idealan vlasnik je onaj koji joj redovno obezbeđuje hranu, u čijem krilu uvek može da nađe toplo utočište i s kim može da se poigra kad god poželi.


Biljke
Azaleja, oleander, bršljan ili filodendron veoma su otrovne biljke, pa ih ako imate, mačku ne treba držati u stanu. Ako mački nisu pristupačne neke biljke koje rastu u vrtu, a povremeno voli da ih gricka, možete ih zasaditi u nekoj žardinjeri u stanu. To su mačija trava, mačija nana, peršun, žalfija ili majčina dušica koje se lako razvijaju iz semena.