Macke i kucne hemikalije


Uobičajeno je mišljenje da su kućne mačke potpuno bezbedne i zaštićene, ali je i netačno, jer ih i tu često vrebaju opasnosti, pre svega od raznih hemijskih sredstava koja svakodnevno koristimo - za održavanje čistoće, zatim za uništavanje insekata, kao i lekova koje neoprezno ostavljamo na nekom mestu gde mačka može da ih dohvati.
Pokušajmo za trenutak da se prisetimo svega što uradimo tokom dana, kao što je brisanje poda krpom natopljenom deterdžentom, pranje lavaboa ili kade nekim sredstvom koje sadrži škodljive supstance, prskanje prostorija sprejom protiv insekata, stavljanje sredstava protiv moljaca u ormane...

Posledice neopreznosti

Ponekad je dovoljno da ostavimo otvorenu bocu sa deterdžentom, da nedovoljno isperemo tek opranu površinu poda ili lavaboa, da zaboravimo da zatvorimo vrata ormana pa da mački pružimo mogućnost da dođe u kontakt sa nekom škodljivom supstancom koja ako je onjuši, poliže ili proguta, može kod nje izazvati opasne posledice.
Jedan od najčešćih oblika trovanja mačaka je takozvano indirektno trovanje. Životinja dođe u kontakt sa određenom supstancom, pokuša da je odstrani jezikom sa kože i dlake, automatski je proguta i otruje se. Posebno su opasna sredstva za uništavanje glodara, kao i ona koja koristimo da bismo istrebili puževe u vrtovima.
Ne smemo zaboraviti ni antifriz za automobile koji je slatkastog ukusa i može mačku dovesti u iskušenje da ga proguta. Veoma je opasno ostaviti otvorenu bocu sa ovom tečnošću koja kod mačke može izazvati akutan i neizlečiv oblik insuficijencije bubrega.
Jedan vid trovanja mačaka u kućnim uslovima odnosi se i na lekove, koje ljudi koriste. Postoje tri mogućnosti da životinja unese u organizam škodljive sastojke. Može namerno ili slučajno progutati neki lek koji smo zaboravili da sklonimo van njenog domašaja. Možemo joj sami dati pilule, ne znajući da joj mogu naškoditi. Isto tako, izvesni medikamenti koje je preporučio veterinar mogu kod nje izazvati neželjene efekte.

Dejstvo lekova

Često se događa da mačka zavuče njušku u otvorenu fijoku, da skoči na sto ili komodu, pa ako tamo nađe kutiju s lekovima, neće odoleti iskušenju da lizne ili proguta neku pilulu. Krivicu u ovom slučaju treba pripisati nepažnji vlasnika koji treba da vodi računa da lekove drži van domašaja dece i životinja, što je uostalom naznačeno i na samom pakovanju.
Kad je reč o neželjenom dejstvu nekog leka koji je inače predviđen za životinjsku upotrebu, poznato je da izvesni sastojci u medikamentima mogu izazvati različite reakcije u vidu alergija i drugih nuspojava. Mada se to retko događa, treba na vreme obavestiti veterinara koji će nas posavetovati šta da u tom slučaju preduzmemo. Ponekad vlasnik pogreši, jer nije dobro shvatio način davanja leka i pravilno doziranje. Zato uvek treba pažljivo slušati dok veterinar objašnjava način primene nekog leka i detaljno pročitati uputstvo na pakovanju.

Saveti veterinara

Vlasnici često leče životinje na svoju ruku, bez prethodne konsultacije s veterinarom. Nepromišljeno davanje lekova životinjama, naročito onih koji su predviđeni za ljudsku upotrebu, često prouzrokuje manje ili više ozbiljne probleme. Zbog toga je neophodno da se pre upotrebe leka uvek posavetujemo s veterinarom, koji će nam reći šta u određenom slučaju možemo da primenimo za lečenje, a šta kod mačke može izazvati probleme.