Macke nas cuvaju od raznih bolesti


Ne samo da su najumiljatiji kucni cetveronozci i nasi ljubimci, macke nas stite i od bolesti!

Odavno je poznato da kućni ljubimci imaju blagotvoran uticaj na vlasnike, a nedavno je obavljeno istraživanje o dejstvu umiljatih maca na zdravlje ukućana

Odavno je poznato da kućni ljubimci imaju blagotvoran uticaj na vlasnike, a nedavno je obavljeno istraživanje o dejstvu umiljatih maca na zdravlje ukućana. Naučnici sa Univerziteta Minesota ustanovili su da osobe koje žive sa jednom ili više mačaka za 40 procenata ređe imaju srčane tegobe, posebno infarkt.

Psihijatri tvrde da udomljavanje i briga oko mačke u značajnoj meri smanjuje stres i anksioznost, a to doprinosi sveukupnom boljem zdravstvenom stanju. Takođe, dokazano je i da oni koji nemaju mačku u kući, ali odlaze kod onih koji je imaju ili na neki drugi način dolaze češće u kontakt sa ovom životinjom, imaju bolje zdravlje i snažniji srčani mišić.

U istraživanju je učestvovalo više od 4.500 odraslih osoba starosti od 30 do 75 godina, a njihovo zdravlje je analizirano dve decenije. Psiholozi naglašavaju da boljem zdravstvenom stanju pomaže i karakter vlasnika, jer su ljubitelji životinja generalno srećniji i opušteniji.