Macke u vreme letovanja


Čim imate kućnog ljubimca, morate misliti šta ćete s njim kad dođe vreme godišnjih odmora ili kad morate nekud da otputujete ili da, iz bilo kojih razloga, neko vreme ne budete kod kuće. O tome treba da mislite pre nego što uzmete ljubimca, posebno ako živite sami.


Ako vaša mačka deo dana provodi napolju, pravo rešenje je da na pogodnom mestu ugradite posebna vratanca za njen ulazak. Zahvaljujući tome što je mački dostupno ulaženje u stan, brigu možete prepustiti nekom od komšija ili prijatelja, kome ćete dati ključ, da joj jednom dnevno ostavlja hranu. Moguće rešenje je i da mačka koja izlazi ostane stalno napolju dok ste odsutni, a sama će se snaći da ulovi nešto za jelo.
Za mačku koja nikad ne izlazi iz stana ili kuće postoji nekoliko rešenja: može da ostane u stanu, ali da se neko, dok ste na letovanju, doseli kod vas da je čuva ili da svakodnevno dolazi i ostavlja joj hranu i vodu, kao i da počisti kutiju sa posipom. Mačku možete i preneti kod nekog od rodbine ili prijatelja, dati u boravište za mačke ili je povesti dete sa sobom na letovanje.
U prvom slučaju, potrebno je da toj osobi date uputstva u vezi sa tim kako će ulaziti i izlaziti iz stana, a da mačka ne pobegne, ako je sklona tome. Sve što mačka može da obori, ošteti ili razbije, treba skloniti van njenog domašaja. Osobi koja će voditi računa o vašoj mački treba da date i uputstva o tome čime se hrani, zatim da ostavite dovoljne količine hrane, da za svaki slučaj date uputstva gde se kupuje hrana, kakvu najviše voli, gde se kupuje posip ako ga ponestane. Treba ostaviti i broj telefona veterinara koji vodi brigu o zdravlju vaše mačke,.
Ukoliko mačku prenosite kod nekog od rodbine i prijatelja ili u posebno boravište, ili je vodite sa sobom na letovanje, potreban vam je transporter. On može biti u obliku torbe ili kaveza, sličnog kućici. Najbolje je da u radnji koja prodaje potrepštine za životinje kupite takav transporter. On je potreban čak i ako mačku vodite ili vozite na sasvim kratke staze, jer se lako može dogoditi da se uplaši i počne da skače i izmakne vam iz ruku, što je vrlo nezgodno.
Ako ste se opredelili da mačku ostavite kod rođaka ili prijatelja, to će biti dobro samo ako ona ne izlazi iz stana. Mačku koja je navikla da izlazi iz stana nemoguće je u roku od dan-dva navići da ne izlazi, a često je to i potpuno neizvodljivo.
Ako odlučite da mačku vodite sa sobom na letovanje, morate biti sigurni da je mesto na koje je vodite pogodno i bezbedno, da nije blizu velikih saobraćajnica, zbog opasnosti da nastrada. Dobro bi bilo da na mestu gde ćete boraviti postoji ograđeno dvorište, tako da mačka ne može da se udalji od kuće, zaluta, izgubi se ili strada. Najbolje je da hranu i posip, ukoliko je mačka navikla na kutiju sa posipom, ponesete od kuće, jer nije sigurno da ćete u mestu u kome letujete to moći da nađete.


Pansion
Postoje ustanove, a i neke veterinarske stanice, koje obezbeđuju privremen smeštaj mačkama dok su vlasnici na letovanju. Potrebno je da se raspitate o ceni i uslovima, da li će mačka biti stalno u zatvorenim prostorijama, ili će moći da izlazi u posebno ograđen prostor koji bi svaka takva ustanova trebalo da ima. Dobićete i informaciju o obaveznim vakcinacijama mačke. Na osnovu svega toga opredelićete se da li vam to rešenje odgovara.