Macke u coporu - sta trebate znati


Pasionirani ljubitelji mačaka toliko uživaju u društvu ovih životinja da im često nije dovoljna samo jedna, pa ih imaju nekoliko. Pritom ne pomišljaju da ono što njima pričinjava zadovoljstvo, možda ne odgovara njihovim mačkama.

Ne postoje utvrđena pravila o tome koliko mačaka može živeti zajedno pod istim krovom i koliki im je prostor potreban da bi bile srećne. Sve zavisi od toga da li ste razumno procenili situaciju i uspeli da ostvarite skladne odnose u mačijoj zajednici.
Dve mačke, primera radi, mogu vrlo lepo živeti zajedno, ali čim donesete treću, mogu početi da je zlostavljaju. Isto tako, ako imate odraslu ili staru mačku koja je celog života bila sama, pa iznenada odlučite da uzmete mače, to kod nje može izazvati anksioznost i stres. Ipak, ima mnogo domaćinstava u kojima više mačaka srećno živi zajedno, što znači da ove životinje mogu živetu u ljubavi i slozi. Da bi mačke složno živele u zajednici, važno je da pre donošenja odluke preispitate sve razloge za i protiv i da stvari posmatrate iz mačijeg ugla, ne rukovodeći se samo sopstvenim zamislima i željama.
Već imate jednu mačku i pomislili ste da bi bilo dobro da uzmete još jednu, da joj pravi društvo i da joj ne bude dosadno, mada vam se možda samo čini da se mačka dosađuje. U svakom slučaju, osmotrite prvo situaciju van kuće i pokušajte da utvrdite koliko mačaka ima u susedstvu. Ako ih u okolini ima mnogo, a mačka koju već imate izlazi napolje i uspela je da se izbori za svoje mesto u mačijoj zajednici, dolazak nove jedinke mogao bi potpuno da poremeti ustaljene odnose. Nova mačka morala bi da se bori kako bi ostvarila pravo na sopstvenu teritoriju, što podrazumeva razne povrede i izdatke za veterinara.
Ako imate pedigriranu mačku, morate imati u vidu odlike i temperament svojstvene toj rasi. Na primer, burmanske mačke su teritorijalnije od persijskih. Ako držite nekoliko mačaka o kojima znate da su izrazito teritorijalne, morate računati s tim da će između njih biti sukoba. Ipak, ako ne preterate sa brojem mačaka, sve se može odvijati normalno.
Mnoge domaće mačke sasvim lepo žive u grupi, sve dok ih nema previše i ne moraju da se bore za prostor. Najbolje je ako između njih ne postoji samo međusobna tolerancija, nego su zaista srećne što žive zajedno. To ćete postići ako poštujete osnovna pravila, koja će omogućiti da sve funkcioniše kako treba i da mačke budu zadovoljne.
Potrebno je, pre svega, svakoj mački obezbediti dovoljno prostora i mesto gde može da se skloni kad poželi da bude sama. Potrudite se i da na različitim mestima postavite nekoliko činijica za hranu, kako nijedna mačka ne bi morala da jede poslednja, ili bila izložena maltretiranju ostalih. Pritom morate voditi računa da svaka mačka dobija hranu koja po sadržaju i količini odgovara njenim potrebama.
Rasporedite po stanu i nekoliko posuda sa posipom, tako da svaka ima svoju, kako se ne bi sporile oko vlasništva. To kod nekih jedinki može izazvati stres, pa će početi da obavljaju svoje potrebe svuda po kući. Ako se to dogodi, ne smete kažnjavati mačku, jer je to vaša greška, a ne njena. Kažnjavanje će kod nje izazvati još veći stres. Zato se potrudite da pronađete rešenje ovog problema, umesto da mačku kažnjavate.
Ne zaboravite da mačke vole da imaju svoje igračke, kao i određena mesta odakle će osmatrati okolinu. Važno je, takođe, da svakoj obezbedite ležaj u posebnom delu stana, gde će ponekad moći da se povuče i uživa u samoći. Vodite računa o tome da svim mačkama podjednako poklanjate svoju ljubav i pažnju, pa nijedna neće imati razloga da bude nezadovoljna, ili da ispoljava ljubomoru.

Procena
Morate preispitati i sebe da li ste u stanju da izađete na kraj sa više mačaka. Razmislite možete li da obezbedite sve što im je potrebno. To će zahtevati više vremena, prostora, a ponekad i novca. Da li imate gde da stavite nove činijice za vodu i hranu, posude sa posipom, korpe za spavanje i stalke za veranje? Imate li dovoljno vremena da se sa svakom poigrate i posvetite im istu pažnju? Osim toga, moraćete da plaćate preglede kod veterinara, osiguranje i razne takse, da ne spominjemo izdatke za hranu. Ako ste u stanju da ispunite sve ove zahteve, slobodno se možete upustiti u ovu avanturu, a mačke koje srećno žive zajedno u vašem domu biće nagrada za sav vaš trud.