Prostata - Simptomi i lecenje

Da bi sačuvali zdravlje prostate muškarcima se savetuje da obrate pažnju na način života i ishranu. To podrazumeva da izbegavaju žestoka pića, hladne i gazirane napitke i ljutu hranu. Ovo je značajno zbog toga što se u procesu razgradnje pomenutih namirnica povećavaju negativni simptomi i nadražaji prostate. Dokazano je i da crvena, masna mesa, pogotovo svinjetina, češće dovode do pojave raka prostate. Zbog toga se on najčešće javlja u Americi, Australiji, Evropi, a najmanje u Aziji (Kini, Japanu) i nordijskim zemljama.
- I dugo sedenje na jednom mestu negativno utiče na prostatu jer dolazi do takozvanog venskog zastoja - objašnjav, urolog. - Ovaj organ ima veoma razvijen venski splet koji, tokom dugog sedenja, može da otekne. Prostata se tada poveća i može nekad, ljudima koji već imaju uvećanje organa i tegobe sa mokrenjem da dovede do potpune nemogućnosti pražnjenja bešike. Zbog toga se onima koji moraju dosta vremena da sede (vožnja automobila, putovanje avionom i sl.) savetuje da s vremena na vreme ustanu i malo prošetaju.

Prostata takođe može da strada zbog:

- infekcije
- izlaganja hladnoći

Infekcija
Često se javlja u mlađem dobu i poznatija je kao upala prostate (prostatitis). Izazivaju je razne vrste bakterija i uglavnom nastaje posle prehlade tog dela tela (sedenje na hladnom).
- Infekcija može da se javi i nakon nekih intervencija, naročito posle kateterizacije, ali i operacija koje nisu vezane za urologiju, na primer operacija na srcu, kada se pacijentima zbog lakše kontrole mokrenja stavlja kateter. Tada zbog nestručnog rukovanja može da se dogodi povreda ili da se raširi infekcija. Jednom kada se javi upala , čak i kada se potpuno izleči , prostata ostaje "slaba tačka", jer infekcija može lako ponovo da se javi.
Prostata je žlezdani organ, sastavljen od meškova i na poprečnom preseku ima "sunđerastu strukturu", pa se infekcija teško leči, jer antibiotici ne mogu lako da prodru u meškove. Zbog čestih upala mlađi muškarci mogu da imaju problem sa fertilitetom, jer sekret koji se luči iz prostate ima značajnu ulogu u sastavu sperme.
Oboljenjima prostate podložni su muškarci svih uzrasta. U mlađem dobu češća su zapaljenja, a kasnije, nakon 50-55 godine javljaju se benigna uvećanja (adenom) i karcinomi. Istraživanja su pokazala da svi muškarci posle 80. godine imaju u prostati maligne ćelije jer sa starenjem dolazi do maligne degeneracije tkiva.

Znaci
Simptomi koji ukazuju da prostata ne funkcioniše kako bi trebalo su:
- poremećaj mokrenja, odnosno učestalo i otežano mokrenje, a može da se javi čak i nemogućnost mokrenja,
- osećaj da ne mogu da isprazne potpuno mokraćnu bešiku,
- pečenje pri mokrenju ili bol u međici,
- u nekim slučajevima može da se javi i krv u spermi (hemospermija).

- Pacijentima koji imaju karcinom prostate mogu da se jave bolovi u krstima i kičmenom stubu, što ukazuje na metastaze na kostima. Često se dešava da se takvi pacijenti obrate za pomoć reumatologu i dugo leče pogrešno dok se ne utvrdi osnovna bolest.

Lečenje
Upala prostate zahteva dugotrajno lečenje antibioticima koje traje oko dva meseca, odnosno sve dok pregled sekreta uretre i spermokulture ne pokaže da je infekcija izlečena. Pacijenti moraju da se javljaju na redovne urološke kontrole da ne bi došlo do recidiva. Procenjuje se da ovaj problem javlja kod oko 70 odsto mlađih muškaraca.
- Adenom je česta bolest koju imaju praktično svi muškarci posle 55. godine. Tada se javlja hormonski disbalans koji utiče na kontrolu rasta ćelija prostate. Ukoliko benigno uvećanje prostate izaziva manje tegobe, a pacijent dobro prazni bešiku, tačnije ne zaostaje mnogo mokraće u bešici nakon mokrenja, predlaže se samo higijensko-dijetetski režim i terapija koja poboljšava mokrenje, a smanjuje tegobe. Jedan od značajnih saveta je da treba da izbegavaju prehlade i sedenje na hladnom, jer "prostati odgovara samo toplo".
Ukoliko pacijentima nakon mokrenja u bešici zaostaje više mokraće rade se hirurške intevencije, od klasične do onih koje se izvode kroz mokraćni kanal i koje se sada primenjuju čak u oko 90 odsto slučajeva.
- To može da bude tzv. transuretralna elektroresekcija koja je do skoro bila "zlatni standard", i danas sve češće operacije laserom.

PREVENCIJA
Redovna kontrola urologa je najbolja prevencija za sve bolesti prostate. Lekaru treba da se jave svi muškarci koji osete i najmanje tegobe, kao i svi stariji od 50 godina. Urološka kontrola podrazumeva laboratorijske analize, jer je važno da se u krvi odredi prostata specifični antigen (PSA) a radi se i pregled ultrazvukom koji ne traje duže od pet minuta.
- Ove ciljane kontrole prostate, koje se nakon 50. godine rade na svakih šest meseci,mogu da pomognu da se otkriju i neka druga oboljenja, kao što su, na primer, bolesti bubrega, jetre, trbušne aorte, pankreasa, krvnih sudova i slično.