Lecenje biljem - Prehlada


Hladni zimski dani pogoduju širenju respiratornih infekcija a prehlada ili nazeb, koja se odnosi samo na gornje disajne puteve, gotovo je deo svakodnevice. Oboleli tvrde da im tegobe olakšavaju topli čajevi i neki biljni preparati, što potvrđuju i stručnjaci koji ističu da napici od nane, zove, lipe ili pupoljaka crne topole, osim toga, i sprečavaju komplikacije. Farmaceuti u slučaju nazeba, takođe, preporučuju i lekovite biljke bogate salicilnim derivatima, jer snižavaju povišenu temperaturu, i prirodne antiseptike.
Podsećamo na lekovite trave koje su protiv prehlade preporučivali Vasa Pelagić i akademik Jovan Tucakov.


Crveni luk (Allium cepa)

Osim mnogo mineralnih soli, naročito kalijumovih i sumporovih, i raznih oligoelemenata, crveni luk je bogat vitaminima B1, B2, C, E, K, P kao i karotinom (provitaminom A). Sadrži i glikozide, etarska ulja, biljne hormone slične insulinu...

Koristi se:
* protiv razmnožavanja virusa
* za rastvaranje sluzi
* da dezinfikuje bronhije
* protiv nagomilavanja sluzi u organima za disanje

Sirup

- 600 g crvenog luka
- 1,5 l vode
- 1,2 kg meda
- 60 g šećera
U vodu dodajte sitno iseckan luk, med i šećer i kuvajte na tihoj vatri tri-četiri sata. Sklonite sa šporeta, odmah sipajte u zagrejane flaše i dobro zatvorite. Uzimajte po kašiku sirupa nekoliko puta dnevno sa mlakom vodom ili mlekom.


Vranilovka (Origanum vulgare)

Postoji mnogo vrsta ove biljke čiji se, celi ili usitnjeni, sveži ili osušeni, listovi od antičkog doba koriste kao lek. Sadrže tanine, fenole, flavonoide, ruzmaricinsku kiselinu, vitamine A i C, kao i mnogobrojne minerale. Etarsko ulje origana ima antibakterijske osobine, a istraživanja su potvrdila da se protiv infekcija bori bolje od klasičnih antibiotika. Štaviše, delotvorno je protiv 25 vrsta bakterija i jedan je od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika.

Napomena:
Origano, koji se koristi kao začin, najčešće je iz porodice Origanum majorana, a lekovite osobine ima Origanum vulgare koji se kod nas naziva vranilovka.

Koristi se:
* za lečenje prehlade
* da unišati viruse
* protiv upale grla i bronhitisa

Oterajte prehladu

- kašičica vranilovke
- 2 dl vode
Usitnjene listove vranilovke prelijte ključalom vodom, poklopite i posle pola sata procedite. Pripremajte i pijte po šolju čaja, pre jela tri puta dnevno.


Lovor (Laurus nobilis)

List lovora i njegovo etarsko ulje imaju i lekovite osobine. Sadrži tanine, gorke materije, a etarsko ulje još i cineol i alfa pinen.

Koristi se:
* za iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz organa za disanje
* da spreči virusne, bakterijske i gljivične infekcije
* protiv bolova

Sprečite infekcije

- 20 g listova lovora
- litar vode
U provrelu vodu dodajte lovor, sklonite sa vatre i poklopite. posle desetak minuta procedite i popijte po šolju čaja posle svakog obroka.


Kim (Carum carvi)

Kim se vekovima koristi kao lek koji deluje antibakterijski. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje, tanine i sluz.

Koristi se:
* za sprečavanje prehlade
* da izleči kašalj

Stop virusima

- kašika kima
- 2,5 dl vode
- kašičica cvetnog meda
Kim prelijte vrelom vodom i kuvajte na tihoj vatri oko pet minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle desetak minuta procedite. U topao čaj dodajte med, promešajte i popijte.


Bela vrba (Salix alba)

Osušena kora ovog drveta sadrži tanine, heterozide (salikozid), smole i kalcijum oksalat.

Koristi se:
* protiv nazeba
* za snižavanje povišene temperature
* da spreči razmnožavanje i uništi viruse

Protiv nazeba

- kašičica kore bele vrbe
- 2,5 dl vode
Kašičicu kore prelijte hladnom vodom, poklopite, zagrevajte na tihoj vatri i, kad provri, kuvajte još pet minuta. Sklonite sa vatre, posle 10 minuta procedite i pijte dve šolje dnevno ovog čaja zaslađenog medom.