Orasi stite od Alchajmerove bolesti


Američki neurolozi potvrdili su da redovno konzumiranje pilećeg mesa, oraha i ribe štiti od Alchajmerove bolesti koja utiče na progresivan gubitak pamćenja



Mada nutricionisti već neko vreme tvrde da su pileće belo meso, riba i koštunjavo voće izuzetno zdrave i korisne namirnice, to do sada nije bilo i naučno potvrđeno. Ali, nedavno su im se u toj tvrdnji pridružili i američki neurolozi. Oni, naime, ističu da redovno konzumiranje pilećeg mesa, oraha i ribe štiti od Alchajmerove bolesti koja utiče na progresivan gubitak pamćenja. Njihovo otkriće objavljeno je u studiji koju su nedavno sproveli neurolozi iz Medicinskog centra Univerziteta "Kolumbija" u Njujorku i koja je objavljena u stručnom časopisu "Neurologija".


Autori studije ustanovili su vezu između pojačanog unosa omega 3 masti, kojih najviše ima upravo u tim namirnicama, i smanjenog nivoa beta-amiloida u krvi, odnosno proteina koji naučnici povezuju sa pojavom Alchajmerove bolesti i senilne demencije. Pošto su pomno analizirali krvnu sliku 12.000 dobrovoljnih učesnika u njihovom eksperimentu, starijih od 65 godina, američki naučnici su uspeli da procene i koja je neophodna količina konzumiranja korisnih masti. Oni tvrde da ukoliko svakoga dana povećamo unos omega 3 masti za svega jedan gram, za čak 30 odsto smanjujemo nivo beta-amiloida u krvi. Na nedeljnom nivou to znači da osobe starije od 65 godina treba jednom nedeljno da pojedu barem pola fileta lososa ili neke druge masne ribe, ukoliko žele da za trećinu smanje opasnost od pojave Alchajmerove bolesti.