Kupusnjace stite od kancera


Povrce iz familije kupusnjača može u značajnoj meri da smanji rizik za oboljevanje od kancera dojke, naročito kod onih žena koje imaju jednu posebnu varijantu gena GSPT1, a koji se dovodi u vezu sa ovom vrstom zloćudnog tumora, ističu američki stručnjaci sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu.

Do ovakvog zaključka stručnjaci su došli na osnovu učestalosti oboljevanja među Kineskinjama.


Istraživanjem koje je obuhvatilo šest hiljada Kineskinja, ispostavilo se da su one koje jedu najviše kineskog kupusa i bele repe, namirnica uobičajenih za njihovu kuhinju, u manjem riziku da posle menopauze obole od raka dojke.

U zapadnoj kuhinji nisu toliko raširene ove dve namirnice, ali zato jesu kupus, brokoli, karfiol i kelj, koje obavezno treba jesti u što većim količinama, poručuje dr Džej Fouk, jedan od stručnjaka istraživačkog tima. Kupusnjače, naime, sadrže određena jedinjenja koja se u organizmu pretvaraju u izotiocijanate, za koje se smatra da poseduju antikancerogeno dejstvo. A istraživanja su već pokazala da je kod žena sa spornom varijantom gena GSTP1, rizik obolevanja dvostruko manji, naravno, ako jedu dosta povrća iz porodice kupusnjača, u poređenju sa ženama koje poseduju isti tip gena, ali ovo povrće jedu u zanemarljivim količinama.