Program Plavog pozorišta "Pozorište je susret"

BEOGRAD - Plavo pozorište od danas do 16. avgusta u Beogradu održava međunarodni program "Pozorište je susret", koji je posvećen različitim aspektima rada u savremenom teatru.

Pored radionica, program se sastoji i iz predstava, demonstracija, predavanja, video projekcija.

Za početak je najavljena večerašnja demonstracija glumačkog treninga pod nazivom "Seme kreacije", koja je otvorena za najširu publiku.

Uživo će biti predstavljene dve različite forme glumačkog treninga koje se praktikuju u Plavom pozorištu - takozvani plastični trening, koji izvode glumica Jelena Martinović i muzičar i glumac Marko Potkonjak, kao i fizički trening, koji izvode glumica Maša Jelić i glumac i muzičar Dejan Stojković.

Nakon toga publika će saznati više o predstojećim radionicama u otvorenom razgovoru sa rediteljem Nenadom Čolićem.

Prva radionica, pod nazivom "Ples sećanja", traje od 4. do 8. avgusta, svakoga dana od 18 do 21 sat. Rad se sastoji iz upoznavanja polaznika sa osnovnim principima glumačkog rada u pozorišnoj laboratoriji. Radionicu vodi glumica Maša Jelić.

Druga radionica, "Od sebe ka teatru", koju vodi reditelj Čolić, posvećena je otkrivanju pozorišta kao mesta ličnog razvoja i mesta ljudskog iskustva. Ova radionica traje od 11. do 15. avgusta, takođe svakog dana od 18 do 21 sat.

Radionice su otvorene za mlade ljude koji žele da se upoznaju sa radom u savremenom pozorištu, bez obzira na prethodno pozorišno iskustvo ili profesionalnu orijentaciju. Rad se odvija na engleskom jeziku.

Najavljeno je i izvođenje dve predstave Plavog pozorišta - "Ahasverusov dan" 9. avgusta i "Ema" 16. avgusta.

Ceo program je deo "Letnje škole savremenog pozorišta" i održava se u prostoru Plavog pozorišta u zgradi BIGZ-a (Bulevar vojvode Mišića 17).


Izvor Tanjug