Partizan obeležio 50 godina od finala sa Realom na HejseluBEOGRAD

- Fudbalski klub Partizan obeležio je danas 50 godina od finala Kupa evropskih šampiona na Hejselu, u Briselu, u kojem su crno-beli, kao prvi tim sa Istoka koji je stigao do meča za trofej, poraženi od Real Madrida 2:1.

Nekoliko igrača iz najuspešnije generacije crno-belih u istoriji, poznate pod nazivom Partizanove bebe, dobili su danas specijalna priznanja na svečanosti u Humskoj, među kojima su kapiten Vladica Kovačević, Mustafa Hasanagić, Branko Rašović, Fahrudin Jusufi, Kovačević, Josip Pirmajer, Dimitrije Davidović...

"Sećam se utakmica iz tih vremena, kada je Partizan pobeđivao velika imena. Velika mi je čast što ispred SD Partizan mogu da pričam o uspehu te generacije. Za punih 37 godina koliko je trajao KEŠ, bivša Jugoslavija je samo dva puta bila u finalu, a pored nas je igrao rivalski klub i osvojio ga, kao što je poznato. Ovaj jubilej ima težinu kao bogatsvo fudbalske škole Partizan", rekao je prvi čovek SD Partizan Milorad Vučelić na svecanosti u trofejnoj sali.

On je poručio da su "Partizanove bebe" 1966. godine pobedama nad Nantom, Verderom, Spartom i Mančester junajtedom zadivili svet.

"Odajemo počast najslavnijoj generaciji, što će biti prikazano večeras na Radio televizici Srbije. Ponosan sam što mogu da razgovaram sa mojim ljubimcima", dodao je Vučelić.

Ispred igrača prisutnima se obradio Vladica Kovačević i poručio da mu žali što tadašnja ekipa nije uspela da osvoji titulu prvaka Evrope.

"Imali smo veru u uspeh, pobedili smo veliki klubove, a jedini od svih njih bio je bolji Mančester Junajted. Poklekli smo protiv Real Madrida zbog neadekvatnog rukovodstva, koje nije preduzelo mere kakve je trebalo", zaključio je Kovačević.

Partizan u istom danu ima priliku da osvoji 13. pehar nacionalnog kupa, pošto večeras od 19 sati igra finale protiv Javora u Gornjem Milanovcu.

Tanjug