Zdravi zubi mogu pomocci da se zastitite od citavog niza zdravstvenih problema


Redovnom i pravilnom oralnom higijenom rizik od plućnih bolesti svodi se na najmanju meru

PARADENTOZA DOVODI DO DIJABETESA TIPA 2
Ispitivanja na Kolumbija univerzitetu ustanovila su vezu između paradentoze i bolesti - diajbetesa 2. Studija u kojoj je učestvovalo 9 296 ljudi starijih od 20 godina pokazala je da su osobe obolele od paradentoze imale dvostruko veće šanse da obole od dijabetesa 2.



ZDRAVLJE ZUBA I RESPIRATORNE INFEKCIJE
Zdrava i čista usta pomažu vam da izbegnete plućne bolesti. Prema pisanju Časopisa o parendotologiji, ispitivanje u kojem je učestvovalo oko 200 ispitanika starosti od 20 do 60 godina, pokazalo je da pacijenti koji boluju od respiratornih bolesti, penumonije, akutnog bronhitisa, gornjih disajnih infekcija, imaju lošije zdravlje zuba od ispitanika u kontrolnoj grupi. Razlog ovakvih rezultata su bakterije koje nastaju usled parodontopatije i koje se formiraju u gornjem grlu. One odatle lako dospevaju u donje respiratorne puteve, ometaju disanje i razvijju teške plućne probleme.



RAK DOJKE I ORALNA HIGIJENA
Naučnici pronalaze sve više i više dokaza o vezi oralnog zdravlja i opšteg zdravlja organizma. Najnovija studija Instituta Karolinski u Stokholmu, u Švedskoj sueriše da žene mogu imati i 11 puta veće šanse da obole od raka dojeke , ukoliko imaju bolesne zube ili pate od bolesti desni. Budući da je ovo jedno od prvih istraživanja ove vrste, potrebno je dalje ispitivanje koje bi potvrdilo ovakve rezulatete, ali prema sadašnjim nalazima, može se izvesti zaključak da loša oralna higijena direktno utiče na loše oralno zdravlje.



ZUBI I TRUDNOĆA
Ako ste trudni ili razmišljate da se uskoro ostvarite u ulozi majke, potrudite se da vaše oralno zdravlje bude besprekorno. Zbog hormonskih kolebanja i povećanog protoka krvi u celom telu tokom trudnoće, trudnice imaju velike promene na zubima i desnima. Prema Američkoj akademija stomatologa, 50 odsto trudnica oboli od gingivitisa, što je preduslov da obole od upale, oticanja ili krvarenaj desni. Iako je još u fazi ispitivanaj, studiaj je ustanovila vezi između bakteriaj u ustima i niske stope nataliteta. Zato se trudnicama savetuje da stalno odlaze stomatologu, vode računa o zdravlju svojih zuba i obrate pažnju na svaku bol.