Cuvari srca


Kardiovaskularne bolesti su posledica nezdravih prehrambenih navikama, stresa i nedostatka fizičke aktivnosti. Predlažemo vam spisak namirnica koje će vam pomoći da očuvate zdravlje.



LISNATO POVRĆE

Spanać, blitva, zelje, salata, osim što su zdravi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Ovo povrće ima malo masnoća i kalorija, a bogato je vlaknima. Sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kalcijum, a ovi minerali pomažu dobar rad srca. Jedna porcija lisnatog zelenog povrća dnevno, smanjuje rizik od bolesti srca za 11 odsto.


ZOBENE PAHULJICE

Osiguravaju dovoljno snage za dobar početak dana i dobre su za srce. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno rastopivo u vodi koje smanjuje loš holesterol u krvi.



CELE ŽITARICE

Pšenica, ječam, proso sadrže prirodna vlakna i vitamine dobre za srce. Bogate su vitaminom E, gvožđem, antioksidansima.



SOJA

Soja je odlična zamena za crveno meso koje ima visok procenat masnoća.



MASLINOVO ULJE

Redovno korišćenje maslinovog ulja snižava loš holesterol u krvi. Koristite ga u salatama umesto nezdravih, visokokaloričnih soseva.



PARADAJZ

Pročišćivač krvi, dok vitamin K prisutan u paradajzu sprečava krvarenje. Jedite paradajaz u sirovom obliku, u salatama, sendvičima ili kao sos.



JABUKE

Jedna jabuka dnevno garantuje zdravlje. Jabuke sadrže fotohemijska svojstva, koja na organizam deluju protivupalno. Pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka.



BADEMI

Snižavaju nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od bolesti srca. Sadrže vitamine B17, E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe, cink.




CRNO VINO

Crno vino je dobro za srce jer sadrži snažan antioksidans pod nazivom resveratrol.