Zdravstveni saveti koje svaka zena treba da zna


Studija Oksfordskog univerziteta pod nazivom "Milion žena", u kojoj je učestvovalo milion i trista hiljada pripadnica lepšeg pola, dala je zanimljive informacije koje mogu da posluže kao putokaz za zdrav život svake žene u budućnosti.



KORISTITE PILULU

Kontraceptivna pilula drastično smanjuje rizik od raka jajnika. Štaviše, ta zaštita traje još barem 30 godina nakon što prestanete da je pijete.
Studija iz Oksforda je pokazala da je posle 10 godina korišćenja pilule, rizik od raka jajnika smanjen za 20 odsto. Žene koje je piju 15 godina prepoloviće tu opasnost.


PIJTE CRNI ČAJ

Stručnjaci su dokazali da bolesti desni predstavljaju značajan faktor u nastanku srčanih oboljenja. Mikrobi u usnoj duplji stvaraju na hiljade sitnih krvnih ugrušaka, koji mogu da izazovu suženje arterija, najčešći uzrok infarkta. Jedan od najboljih načina za borbu protiv karijesa i smanjenje kamenca jeste crni čaj. Američki lekari su ustanovili da supstance iz crnog čaja ne samo što ubijaju bakterije u zubnom plaku, već i utiču na enzim (glikoziltransferazu), koji pomaže da se šećeri iz hrane pretvore u lepljivu smesu koja lako prijanja za zube.

PRESTANITE DA PUŠITE

Svi znaju da ćete tako izbeći rak pluća, ali će vas verovatno iznenaditi podatak da ćete biti pošteđeni raka grlića materice. Jer, nepobitno je dokazano da žene pušači imaju dvostruko više ozgleda da obole od te vrste karcinoma. Rak grlića izaziva infekcija humanim papliloma virusom (HPV). Nikotin se akumulira u sluzokoži grlića i tako onemogućava odbranu od papiloma virusa, a time i od karcinoma. Takođe se smatra da pušenje slabi imunitet.

UZIMAJTE FOLNU KISELINU

Većina žena ovaj dodatak ishrani vezuje za sprečavanje deformacija ploda: u prvih 12 nedelja trudnoće neophodno je uzimati 400 mikrograma folne kiseline. Međutim, ona takođe smanjuje opasnost os staračke makularne degeneracije kod žena. Reč je o progresivnoj bolesti oka, koja često ne može da se leči i izaziva slepilo. Sada je čuvni Medicisnki fakultet Harvard dokazao da folna kiselina zajedno sa vitaminom B6 i B12 smanjuje rizik od te teške bolesti za čak 41 odsto. U okviru tog istraživanja, koje je trajalo punih sedam godina, učesnice eksperimenta (iznad 40 godina starosti) uzimale su dnevno 2,5 miligrama folne kiseline, 50 miligrama vitamina B6 i 1 miligram vitamina B12.


NEMOJTE BITI PREVIŠE MRŠAVI

Naučnici su ustanovili da je idealan indeks telesne mase oko 24. To znači da žena visoka 163 centimetra treba da ima oko 63 kilograma. Dok se posledice gojaznosti naveliko iznose u štampi, dotle se mnogo mnaje zna o lošim stranama manjka kilograma. Dokazano je da mršavost smanjuje plodnost: tako je sasvim izvesno da devojka s indeksom telesne mase 18,5 može imati problema sa začećem. Takođe se zna da žene s indeksom ispod 19 imaju veće izglede da obole od osteoporoze.



IZBEGAVAJTE KOLA NAPITKE

Dijetalne kole često sadrže fosfate u vidu fosforne kiselina, koji se koriste za poboljšanje ukusa (E338). Međutim, dokazano je da fosforna kiselina negativno utiče na apsorpciju kalcijuma. Prema nalazima veoma uticajne Studije o osteoporozi Univerziteta u Fremingamu, ustanovljena je nepobitna veza između kola napitaka i male gustine kostiju kod starijih žena. Istraživanje je pokazalo da je ta gustina četiri odsto manja ukoliko su žene pile samo pet gaziranih napitaka sedmično (uključujući četiri kole). To je zaista mnogo, pa se ženama preporučuje da smanje konzumiranje te vrste pića.


JEDITE VIŠE BANANA

Četvrtina žena srednje dobi pati od depresije ili anksioznosti. Depresija se dovodi u vezu sa niskim nivoom serotonina, takozvanog hormona sreće. Manjak serotonina je često izazvan nedostatkom aminokiseline koja se zove triptofan i koju naš organizam ne može sam da proizvede.
Najbolji način da steknemo izvesne zalihe serotonina jeste da jedemo namirnice bogate triptofanom: ćuretinu, mladi sir, banane i šljive. Naučnici vam savetuju da pojedete između četiri i 11 banana sedmično.


NEMOJTE PITI NI KAP ALKOHOLA

Jedan od ključnih rezultata studije „Milion žena“ sa Univerziteta u Oksfordu glasi da čak i jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke za 9,5 do 10,6 odsto. Naučnici procenjuju da se oko 5.000 slučajeva karcinoma dojke pripisuje dejstvu alkohola. Studija je takođe pokazala da se opasnost od svih tipova raka povećava s povećanjem konzumiranja alkohola i da bezbedna donja granica praktično ne postoji.


RAĐAJTE DO TRIDESETE

"Studija milion žena" je pokazala da rađanje dece pre tridesete za sedam odsto smanjuje rizik od raka dojke. Zaključeno je da ako bi žene imale u proseku dva i po deteta i dojile svako dete 12 meseci duže nego danas, godišnje bi se sprečilo 11 odsto karcinoma dojke (50.000 slučajeva). Smanjenje izloženosti estrogenu je verovatno ključni faktor pošto trudnoća i dojenje smanjuju količinu estrogena, hormona kojim se "hrani" rak. Što duže dojite, to je taj rizik manji. Dojenje takođe smanjuje bolesti žuči za sedam odsto. Nedavna švedska studija je pokazala da dojenje jedne bebe najmanje 13 meseci može da prepolovi obolevanje od reumatoidnog artritisa. Čak i ako bebu dojite mesec dana, ti izgledi su 25 odsto manji, mada naučnici ne znaju zašto.