Crna cokolada dobra za vid



Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazala je najnovija studija naučnika sa britanskog univerziteta ''Riding''.



Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena izmedju 18 i 35 godina, nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu normalne veličine.

Test je uradjen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika izmedju ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau.


Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.
Da bi izbegli netačne rezultate naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.


Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.

Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.

U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.