Uljem od ljutih papricica protiv reume

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima.

Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrevajućih ulja. Deluje nadražajno: širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim delovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i deluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Sastojci:

10 svežih crvenih ljutih papričica
2 čaše hladnoceđenog maslinovog ulja
staklena tegla od 1 litar

Priprema:
Papričice oprati, odseci deo gde se nalazi peteljka i samleti na mašini za mlevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mesto (recimo u donji deo kuhinjskih elemenata). Posle 7 dana procedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku.

Iskorišćenu smesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Kako koristiti:
U prvo vreme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim delovima tela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge delove tela, u zavisnosti od lokacije bola - ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grejati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Posle mesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mestu.