Tri banane protiv sloga


Banana pre ili posle doručka, ručka i večere osigurava dovoljno kalijuma i umanjuje šanse stvaranja krvnog ugruška za 21 posto


Konzumiranjem tri banane dnevno smanjuje se rizik od moždanog udara, otkrili su britanski i italijanski naučnici.

Banana pre ili posle doručka, ručka i večere osigurava dovoljno kalijuma i umanjuje šanse stvaranja krvnog ugruška za 21 posto, pokazala je studija koju su sproveli naučnici. Takođe, rizik od moždanog udara moguće je umanjiti konzumiranjem ostalih namirnica bogatih kalijumom kao što su spanać, orasi, mleko, riba i sočivo.

Inače, i ranije studije su navodile na to da banane pomažu pri regulaciji krvnog pritiska i umanjuju rizik od moždanog udara, ali poslednjom studijom je to i dokazano.


Britanski i italijanski naučnici su otkrili da je dnevni unos 1.600 miligrama kalijuma sasvim dovoljan za umanjenje rizika od moždanog udara. Banana sadrži oko 500 miligrama kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i kontroli ravnoteže tečnosti u organizmu. Ukoliko vašem organizmu nedostaje kalijuma, to može da izazove nepravilan rad srca, razdražljivost, mučninu i dijareju.

Naučnici su istakli da je moguće smanjiti broj preminulih od moždanog udara ukoliko se ljudima savetuje da smanje unos soli u organizam, a povećaju unos kalijuma.