Sigurno ste više puta do sada, pogotovo ukoliko vas interesuje web i grafički dizajn, čuli pojmove UI i UX. Na prvi pogled, UI/UX su sastavni elementi dizajna i procesa kreiranja sajtova i sličnih formata. Ne posvećuje se dovoljno pažnje raščlanjenju i proučavanju zasebnih UI i UX metodologija, kako bismo mogli da ih razlikujemo, prepoznamo, na kraju i primenimo u radu na ispravan način.

Pre nego što raščlanimo funkcije pomenutih pojmova, važno je da napomenemo da je sve oko nas jedan vid dizajna. Kvaka na vratima se nalazi na odgovarajućoj visini, kako biste mogli da je otvorite bez saginjanja ili spuštanja (ukoliko ste prosečne visine). Takođe, stolica na kojoj sedite dok čitate ovaj tekst vam, verovatno, omogućava da se udobno naslonite i odmorite leđa. Oblik, visina i funkcija stolice je stvorena prema čovekovim dimenzijama i potrebama.

Na sličan način funkcionišu i naši elektronski uređaji. Nakon dugačkih procesa testiranja, pokušaja i neuspešnih eksperimenata, naši telefoni i kompjuteri su dobili svoj trenutni oblik i sisteme funkcionisanja. Stručnjaci uvek pokušavaju da, u odnosu na naše mentalne i fizičke sposobnosti, kreiraju pomagala, uređaje i sisteme funkcionisanja koji nam omogućavaju da na najefikasniji, najbrži i najdelotvorniji način ostvarimo određenu potrebu ili zadatak.


Svaki veb sajt takođe ima zadatak

Ako se na sajtu nešto prodaje, zadatak je predstaviti proizvode na najbolji način, istovremeno omogućiti i preglednost, čime će se korisnik podstaći na akciju kupovine ili barem klika.

Nepregledan sajt, neobičnog ili nefunkcionalnog dizajna može odbiti korisnike. Zato je važno demistifikovati virtuelni prostor i otvoriti ga ka korisnicima svih uzrasta.

Kombinacija UI/UX upravo predstavlja delotvorni sistem za organizaciju virtuelnog prostora, gde se metodologije dizajna, funkcije i forme spajaju u celinu kako bi se omogućila preglednost i uspeh.

Ako se pitate zašto nekom sajtu na Internetu više verujete možda deo odgovora leži i u njegovom odličnom UI/UX segmentu.


UI (User Interface design)

Interface - bukvalan prevod reči Interface je pristup. Ovaj pojam možemo bolje razumeti kao proces spajanja ili sinestezije.

Početna karakteristika UI dizajna jeste da se UI aplicira isključivo u digitalnoj sferi, ustvari na sajtovima, društvenim mrežama, portalima, blogovima i sličnim formama.

UI možemo definisati kao odnos interaktivnosti i prezentacije određene stranice na internetu - njen izgled i senzibilitet kojim odiše. Tačnije, potrebno je pojednostaviti maločas navedenu definiciju. Sasvim uprošćeno, UI dizajn se koristi kako bi se ljudska intuicija prevela u oblike, boje, akcije i klikove.

Kada se odredi lokacija, na primer prodavnice nekog sajta, tada na red stupa UI dizajn.


Kako funkcioniše taj UI dizajn?

Tako što se UI dizajnom određuje položaj, veličina i boja button-a (dugme) koje bi korisnik trebalo da sledi kako bi dobio pristup prodavnici.



Button UI UX dizajn



Na fotografiji je Button sa pozivom na akciju kupovine (SHOP NOW) brenda H&M. Dizajn je savremen, sveden, i fokus je postavljen na profesionalnu fotografiju, kao i na pristupačnu cenu.

Pored toga, UI dizajnom se određuje da li će na button-u, kojim se započinje određena radnja na kompjuteru, biti ikonica, ilustracija, ili slova koja upućuju na pomenutu radnju koju korisnik želi da pokrene.

Ukoliko je sajt ozbiljan, na primer namenjen prodaji medicinske opreme, poželjno je da se koriste slova, ne samo zbog ozbiljnog sadržaja sajta, već i zbog mnoštva stručnih pojmova i naziva koje je teško predstaviti ilustracijom.

Ukoliko, pak, se na sajtu prodaju dečije igračke, button za prodavnicu je poželjno obeležiti crtežom koji asocira na igračke, pošto je lako (a i u duhu sajta) igračke predstaviti crtežima. Ipak, teško je odrediti striktna pravila - svaki sajt poseduje određeni senzibilitet, kao i estetiku koja se vremenom oblikuje i transformiše u odnosu na korisnike i njihove potrebe.

UI dizajner mora da razmišlja o svim maločas navedenim stvarima i još o mnogim drugim:

Ko su korisnici ovog sajta?
Da li su boje prikladne nameni sajta, kao i korisnicima ovog sadržaja?
Da li se važne kategorije sajta ističu ili ne?


Čak iako je struktura sajta, kao i program, dobro organizovan, sajt neće funkcionisati ukoliko struktura sajta nije razumljiva korisniku. Upravo je to trenutak kada UI dizajn ,,stupa na scenu’’ - Sve funkcije sajta je neophodno prikladno obeležiti pomoću oblika, boja i organizacije, kako bi korisnik mogao da razume namenu internet stranice na kojoj se nalazi.



struktura razumljiva korisniku LEGO


Lego sajt- mnoštvo kategorija i proizvoda vešto podeljenih u kategorije predstavljene karakterističnim slikama, bojama i nazivima, tako da je posetiocu sajta olakšano korišćenje.

Pored toga, UI dizajn je sastavni deo našeg boravka na kompjuteru, tabletu i telefonu, čak i kada nismo na internetu. Položaj, veličina i oblik ikonica za aplikacije na ekranu našeg telefona su rezultat saradnje programera i UI dizajnera.


UX dizajn (User Experience Design)

User experience možemo prevesti kao proces neposredne interakcije korisnika i određenog sajta, aplikacije ili sličnog formata.

Ipak ćete za pojašnjenje ovog pojma češće čuti da je to korisnički doživljaj vašeg web sajta ili korisničko iskustvo.

Ux dizajneri određuju da li je UI dizajn razumljiv i pristupačan korisniku. Ukoliko je sajt dobro organizovan, logičan i pregledan, onda je UX dizajn uspešan. Možemo reći da je za dobar veb sajt neophodna sinergija UI i UX dizajna - sklad oblika i boja kombinovan sa razumljivim i intuitivno organizovanim sadržajima.

Veliki brendovi, poput Zare i H&M-a, koriste svedeni UX dizajn, kako bi svojim korisnicima olakšali pregled, ali i kupovinu svojih proizvoda. U fokusu su profesionalne fotografije modela i odeće (UI dizajn), dok je interaktivnost (UX dizajn) takođe pojednostavljena, i ograničena na manji broj akcija, pretežno svedenih na kategorije (ženska, muška i dečja odeća) ili na nazive kolekcija.

Na sajtovima gde se nalazi mnoštvo sadržaja (prodavnica sa različitim kategorijama i blog) UX dizajn je od posebne važnosti. Složen veb sajt je uspešan ukoliko lako možete doći do informacija i fotografija proizvoda koji vas interesuje. Na web sajtu kompanije Pro100Healthy na početnoj strani imate opciju pregleda svih kategorija, tako da lako, bez lutanja, možete pronaći ono po šta ste došli.


ux dizajn pro100healthy

Primer dobrog UX dizajna: pregledne kategorije na početnoj stranici Pro100Healthy sajta


Zaključak

Ui i Ux dizajn su ,,dve strane jednog novčića’’- UI dizajnom se odražava senzibilitet i estetika određenog brenda, dok se UX dizajnom postiže pozitivna komunikacija između korisnika i sajta. Preglednost se može ostvariti bojama i oblicima, dok je logika korišćenja sadržaja na internetu oblast UX dizajna. Kombinacija UI i UX stvara sinergiju dizajna i intuicije, pri čemu se ostvaruje balans, neophodan za uspešno funkcionisanje sajta, aplikacije, bloga ili on-line novina.

Naravno, očekujemo vaše komentare po ovom neobično važnom pitanju za web dizajnere i agencije koje se bave izradom sajtova.

Izvor : [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]