Kako izabrati hosting za sajt firme


Pre nego što izabrete web host, morate biti upoznati bar sa osnovnim činjenicama hosinga jer će se one direktno odraziti na Vaše poslovanje.

U odnosu na to kakva su Vaša očekivanja od web stranice Vaše firme, nakon podrobnog informisanja, odlučite se za najpovoljnije i najkvalitetnije rešenje.

Svaki posao u savremeno doba zahteva websajt, a sajt zahteva host. Za mala i srednja preduzeća, preporučljivo je pronalaženje kvalitetnog hosting provajdera, jer bi sopstveni hosting bio preveliki trošak koji se ne isplati.

Postoji bukvalno na hiljade hosting kompanija izmedju kojih možete birati ali procena kvaliteta usluge i nije baš laka. Prvo pitanje koje bi trebalo da postavite je – koje tipove hostinga kompanija nudi. Obično postoji vise izbora počev od takozvanih startnih paketa pa sve do platinum verzija.

Šta je zapravo Web Host?

Web Host je provajder servisa koji pozicionira Vaš sajt na mrežu. Svaki od ovih provajdera dakle, iznajmljuje prostor za Vaš sajt kako bi mu bilo moguće pristupiti sa globalne mreže.

Uloga web hosting firmi je da se na profesionalan način bavi tehničkim performansama, kako biste Vi mogli da se fokusirate isključivo na sopstveni biznis. Sa kojim i kakvim opcijama ćete se susresti?


Šerovani ili poseban hosting za vašu firmu?

Šerovani ili podeljeni hosting je jeftiniji i možda preporučljiviji za mala preduzeća koja na server neće imati mnogo dinamičnog sadržaja jer ćete ga deliti sa još nekim klijentima. Većim i ozbiljinijim kompanijama koje će imati veći broj poseta, stranica i sadržaja, a koji žele da zadrže kvalitet i brzinu, realno će više odgovarati poseban hosting. Kada posedujete poseban hosting, to znači da je Vaš websajt postavljen na svom sopstvenom serveru.

Control Panel

Control Panel je zapravo površina uz pomoć koje će biti moguće prisupiti sajtu, kako biste menjali informacije, ažurirali ih ili menjali neke performance stranice. On je zapravo “srce koje kao mišič pokreće sve ono što se dešava na sajtu”.
Jedan od najpoznatijiih panela je “cPanel” koji upotrebljavaju i sami host provajderi pri njihovim podešavanjima. Važno je da, ako ste početnik, ova usluga bude jasno i precizno formulisana kako ne biste vaše skupo vreme trošili na snalaženje po Control Panel opcijama.

Kada je reč o posetiocima Vašeg sajta i downloadovanju sadržaja sa stranice, obratite pažnju na “Bandwidth” koji predstavlja količinu prenosa podataka u jedinici vremena.

Elektronsku poštu možete, sa POP3 nalozima, proveravati sa naloga na Outlook-u, Netscape Mail-u…

Zaključujemo da je najbolji izbor host podrške, ona koja može da podrži savremenije verzije po poslednjim tehnologijama za cenu koju ste spremni da platite.


Podrška za korisnike

Bez obzira na to da li znate tek nešto malo o web hostingu ili posedujete zavidno znanje u ovom domenu, izaberite hosting sa kvalitetnom podrškom za posetioce.
Ovo je naročito bitno kod sajtova gde je potrebno omogućiti brze odgovore posetiocima. Mnogi provajderi će ponuditi jasna i sadržajna video uputstva pomoću kojih ćete mnogo toga pojasniti.

Podrška može biti omogućena putem mejla, telefona ili četa. Preporuka- Pre nego kupite odredjeni host paket, nazovite telefonsku podršku hosting kompanije, najbolje u “sitne sate” i tako proverite da li su zaista “uvek tu za svoje klijente”.

Baza podataka

Važno je da izaberete nalog koji će omogućiti odgovarajuće postavke baze podataka u slučaju da će Vaš sajt biti opskrbljen mnoštvom podataka koji su dinamičnog tipa, odnosno koje ćete morati često da menjate, kao što su podaci o proizvodima koje prodajete online, stanje na lageru, akcije i snižanja…

U tom slučaju birajte sistem koji je u stanju je da podrži veliki broj unosa u isto vreme, koji se odlikuje velikom brzinom i sa kojim ćete moći da postavljate velike banere ili pohranjujete logovanje korisnika Vašeg sajta.

Cena

Osnovno pravilo je da ćete više platiti ako tražite veći prostor na disku za potrebe sajta. Ninet hosting je upravo zbog odnosa cene i ponude i kvaliteta usluge i podrške korisnicima – jedan od pravih izbora. Pogledajte ovde njihove cene domena i hostinga.

Pristup sajtu i brzina

Sigurno je da ne želite da posetioci koji žele da otvore Vaš sajt imaju teškoće pri pristupanju, jer će posledice biti gubitak poverenja posetilaca od kojih treba da zaradite. Tražite od hosting provajdera garancije da će u 99% slučajeva pristup sajtu biti moguć bez ikakvih problema. Najbolje su kompanije koje redovno rade na modernizovanju sistema i koje poseduju rezervne ili dodatne servere.
Uspešni provajderi koriste OC sistem, dok neki, slabije ocenjeni, upotrebljavaju povezivanje na mrežu preko “T1”, ili “T3” konekcije.

T1 kanali imaju prenos podataka sa brzinom od 1.5 Mbps a T3 kanali imaju brzinu od 43 Mbps. OC-1 pruža veću brzinu – 51.85Mbps. Jako brzi kanali su OC3 i OC12 (155Mbps ili 622Mbps). Brzinu od 2488Mbps i od 4976Mbps, ponudiće Vam host provajderi koji su na vrhu liste po kvalitetu.