Novak izgubio od Mareja posle divovske borbe


Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen u finalu Otvorenog prvenstva SAD od Britanca Endija Mareja


Srpski teniser Novak Đoković poražen je u finalu US Opena od Endija Mareja sa 3:2, po setovima 7:6 (12:10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 posle četiri sata i 54 minuta divovske borbe na stadionu Artur Eš.

Đoković je izgubio prva dva seta, potom se vratio u meč sa dva ubedljivo osvojena seta, da bi Endi Marej meč prelomio početkom petog seta, kada je osvojio tri gema za redom.

Novak je za drugo mesto na US Openu zaradio 950.000 dolara i bonus od 500.000 dolara kao najbolji teniser na Američkoj turneji.
"Nije mi se dalo da se vratim u meč. Čestitam Endiju na prvom gren slemu, apsolutno je zaslužio. Čestitam njegovom timu. Zahvalio bih se svom timu, porodici i prijateljima. Dao sam sve od sebe, zaista. Bio je ovo fantastičan meč, finale gren slema. Bilo je veliko zadovoljstvo.", rekao je posle meča Novak Đoković.


TOK MEČA



Najbolji srpski teniser Novak Đoković juri svoju šestu gren slem titulu, drugu na US Openu. Sa druge strane mreže nalazi se Britanac Endi Marej, finalista Vimbldona i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ovo je Đokovićevo četvrto finale na "Flešing Medouzu", treće uzastopno. Marej još uvek nema gren slem u svojoj karijeri.

Novak i Endi su do sada odigrali 14 mečeva, a Đoković vodi sa 8:6. Jednom su igrali u finalu gren slema, prošle godine na Australijan openu, kada je srpski teniser bio ubedljiv. Ove godine su igrali četiri puta i rezultat je 2:2.

Novak će imati i dodatni razlog za pobedu. Pobeda na Rodžers kupu u Torontu i finale u Sinsinatiju donelo mu je ukupan trijumf na severnoameričkoj turneji, a ukoliko savlada Mareja osvojiće i dodatnih novčani bonus u visini milion dolara. Ukoliko osvoji titulu, pored 1.900.000 koje pripadaju pobedniku US Opena, pripašće mu i milion bonusa. Ako izgubi, bonus na regularnih 950.000 zelenih novčanica je pola miliona.

Đoković i Marej su finalisti gren slema sa najmanjom razlikom u godinama, pošto je Britanac samo sedam dana stariji od Srbina. Do sada su "rekord" držali Giljermo Vilas i Džimi Konors koji su igrali u finalu US Opena 1977. godine. Vilas je bio 16 dana stariji od Konorsa.

Novak ima priliku da se pridruži Borisu Bekeru i Stefanu Edbergu koji su po šest puta osvajali titule na gren slem turnirima. Novak ima seriju od čak 27 uzastopnih pobeda na tvrdoj podlozi na gren slemovima. Samo Rodžer Federer ima bolji učinak od čak 40 uzastopnih pobeda na tvrdoj podlozi (US Open i Australian Open).

Ovo je treće uzastopno finale US Opena za Novaka, a isti broj imaju i Džon Mekinro i Pit Sampras. Ivan Lendl vodi na toj listi sa osam uzastopnih finala u Njujorku, Federer ima šest, a Džimi Konors pet.