Izuzetan znacaj igre u macijem odrastanju


Sva dosadašnja iskustva pokazuju da su mentalni podsticaji i društvene aktivnosti veoma značajni u odrastanju i pravilnom razvoju mačića. Kakvi će kasnije postati, umnogome zavisi od iskustava koja su stekli u prvim danima života.
Ako ste imali sreće da u svom domu imate leglo mačića i posmatrate ih kako rastu i svakog dana postaju sve spretniji i snažniji, sigurno ste uživali u njihovim nestašlucima i vratolomijama.


Međusobne tuče

Primetili ste i da mačići većinu vremena provode u igri, skakanju ili istraživanju okoline, ali i u međusobnim tučama koje ponekad ne izgledaju sasvim bezazleno. Verovatno vam nije bilo jasno zbog čega se braća i sestre toliko tuku. Da li zbog toga što se ne vole i što se stalno nadmeću, ili postoji drugi razlog ovakvom ponašanju?
Ako ih pažljivo posmatrate, shvatićete da među njima nema mržnje i da sve prihvataju sa uživanjem. U stvari, borba je samo jedna od značajnih faza u njihovom razvoju. Trebalo bi da se zabrinete ako vaši mačići ne uživaju dok se hvataju u koštac i zadaju jedni drugima udarce šapama.
Već u uzrastu od oko dve nedelje, mačići će početi da se igraju, ali nežno, bez preterane agresivnosti. Kroz igru, oni uče osnovna pravila o uzajamnim odnosima i dobijaju prve lekcije o životu koje će im biti neophodne kad odrastu.
Ponašanje mačića u divljini malo je drukčije nego kod onih koji odrastaju kao kućni ljubimci, jer će kasnije u životu biti izloženi surovijim uslovima u borbi za opstanak. Kad majka ode u lov, mačići se prepuštaju međusobnim igrama, ali na mnogo agresivniji način, vrebajući i zastrašujući jedni druge, kako bi stekli svoj status u okviru grupe i neke sposobnosti koje će im biti neophodne da bi preživeli u divljini.

Grubo nadmetanje

Neke igre mačića, kao što je ujedanje za zadnji deo vrata, predstavljaju rano ispoljavanje izvesnih oblika seksualnog ponašanja ili lovačke veštine. U uzrastu od oko tri nedelje mačići počinju da se igraju sve grublje. Nama to možda izgleda suviše ozbiljno i agresivno, ali u pitanju je samo obična zabava i nadmetanje.
Ako pažljivo posmatrate, videćete da se tuča obično završava tako što mačići zaspe na gomili, jedno preko drugog. Kad napune šest nedelja, već imaju određeni status u okviru grupe. Primetićete da neki stalno hoće da se tuku, a to su obično mužjaci, dok drugi radije izbegavaju borbu. Njihove igre postaju grublje i mogu da se pretvore u agresivnije sukobe.
Agresivno ponašanje nekih mačića, najčešće mužjaka, obično se završava progonstvom iz grupe. U tom slučaju ostali mačići i majka odlučuju da im je dosta njihovih pokušaja da svima nametnu svoju volju. Isto tako, majci u jednom trenutku dosadi da je mačići grizu, skaču po njoj, da ih doji i da joj neprestano smetaju. I zaista, nije joj lako. Njihovi oštri zubići i kandže postaju joj suviše bolni.
Kad mačići napune 12 meseci već su dovoljno odrasli i ojačali da može da ih odvoji od sebe. Njeno strpljenje je pri kraju i nije više u stanju da mirno podnosi njihove nestašluke. Pošto je već iscrpljena od dojenja i brige o mladuncima, to će joj omogućiti da obnovi snagu i da se pripremi za novo leglo.
U međuvremenu je prenela na mačiće svoja znanja i iskustva koja će im pomoći da se snađu u životu, te je tako ispunila roditeljske obaveze. Naučila ih je kako da vode brigu o higijeni, kako da vrebaju i hvataju plen, a što je možda još važnije, kako da ostvare dobar kontakt sa ostalim članovima grupe i da obuzdaju svoju agresivnost.