Zagrevanje voda preti opstanku brojnih ribljih vrsta od kojih čovek zavisi


[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, kolje sa Aljaske ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrmke.

Povećanje temperature vode, zagrevanje okeana i reka moglo bi da predstavlja ozbiljnu pretnju ribljim vrstama od kojih zavisi čovečanstvo, alarmantni je zaključak nove naučne studije.

Istraživanje je sproveo tim stručnjaka sa sedištem u Nemačkoj, koji je analizirao podatke o temperaturnoj toleranciji za gotovo 700 vrsta morskih i slatkovodnih riba širom sveta.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, kolje sa Aljaske ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrmke.

Ugroženo čak 60% vrsta
Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom, oko 60% ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. godine, u sadašnjim staništima da ima teškoće u razmnožavanju, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Kada i ako bi se vlade obavezale da zadrže globalno zagrevanje do 1,5 °C, broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji, utvrdili su naučnici, samo 10%.

Više od polovine vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujući je podatak. Zato izričito naglašavamo da je važno preduzeti akcije i ispuniti političke obaveze prema smanjivanju klimatskih promena i zaštiti morskih staništa", kaže dr. Fleming Dahlke morski biolog sa nemačkog Instituta Alfred Wegener i jedan od autora studije.

Druga naučna studija iz januara otkrila je podatak da se svetski okeani zagrevaju brzinom kao da je pet hirošimskih atomskih bombi svake sekunde bačeno u vodu, navodi cnn.

Posledice za ljude ogromne
Dosadašnja istraživanja osetljivosti riba na promene temperatura koncentrisale su se na odrasle riblje jedinke. No, kako bi zaista shvatili kako će toplije vode uticati na vrste, istraživači su utvrdili da je ključno sagledati najugroženije faze u životnom ciklusu ribe, one koje su ključne za reprodukciju i opstanak vrsta.

U gotovo svim slučajevima riblji embrioni i ribe koje se spremaju za proizvodnju jajašca i spermatozoida, osetljivije su na temperaturne promene od odraslih. "Postoji razlika u toleranciji na promene temperature od gotovo 20°C između ribljih embriona i odraslih", kaže Dahlke.

Kako bi preživele, mnoge vrste bile bi prisiljene da evoluiraju kako bi se mogle nositi sa toplijim temperaturama, ali s obzirom na brzinu kojom ljudska aktivnost zagreva planetu, mnoge možda neće u tome uspeti.

"Gotovo je sigurno da su se svetski okeani počeli zagrevati od 1970. godine i apsorbuju 90% prekomerne toplote planete. Posledice za ljude mogle bi biti ogromne. Danas se oko 3 milijarde ljudi oslanja na ribu i plodove mora kao svoj glavni izvor proteina“, zaključio je Fleming.

agroklub.