Odložiti rezidbu koštičavih voćnih vrsta


Visoke temperature vazduha prouzrokovale su ubrzanije formiranje pupoljaka na određenim voćnim vrstama što bi, ukoliko u narednom periodu dođu jači mrazevi, moglo da znatnije ošteti voćnjake, izjavio je danas Tanjugu profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović.

Napominjući da su pupoljci osetljiviji na niske temperature što su razvijeniji, on je istakao da je u subotičkom i horgoškom kraju počelo cvetanje kajsija, dok je u reonu Slankamena, na nadmorskoj visini iznad 180 metara, uočeno 'pucanje' cvetnih pupoljaka šljive.

Znatnije zahlađenje narednih dana moglo bi da ošteti voćnjake na tim nadmorskim visinama dok su oni u ravnici otporniji na takve vremenske prilike jer su 'slabije krenuli', rekao je profesor Keserović i dodao da bi štete mogle biti veće ukoliko bi temperature važduha bile ispod minus 15 stepeni.

Imajući u vidu aktuelne vremenske uslove, Keserović je preporučio voćarima da odlože rezidbu koštičavog voća, odnosno da taj posao ne rade do početka vegetacije biljaka, da 'sačekaju i vide da li će biti niskih temperatura, da se potom proceni eventualna šteta i na osnovu toga da se odredi intenzitet rezidbe'.

Oni koji imaju manje voćnjake, na vikendicama i okućnicama, trebalo bi da okreče stabla i osnovne primarne grane a dobro bi bilo i da oprskaju voće jačom koncentracijom bakarnog kreča, jer bela boja odbija svetlost i tako se pomera vegetacija, rekao je Keserović.

Jabučaste voćne vrste su otpornije na niže zimske temperature i njihova rezidba može da počne, ali bi prethodno trebalo uraditi analizu rodnosti pupoljaka i na osnovu toga odrediti intenzitet rezidbe, odnosno koliko pupoljaka ostavljati.

Izbor;(Tanjug - Biz)