Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Dragutin Ilic
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Sumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
 

+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 5 od 5
  1. #1
     OFF 
    Administrator
    Poeni: 29,399, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 2.0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdriveVeteran25000 Experience Points
    Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada's Avatar
    Država
    Germany
    Registrovan
    Dec 2013
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : Danas @ 00:00
    Postovi
    3,516

    Uobičajeno Dragutin Ilic

    DRAGUTIN ILIC



    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

    Dragutin Ilic ,(1858-1926)srpski književnik, dramaturg,novinar i političar.


    Dragutin J. Ilić (nekada: Ilijć; Beograd, 2.februar ili 14. februar[2] 1858. — 1. mart 1926)
    bio je srpski književnik, dramaturg, novinar i političar.[3] Između ostalog, pisac je prve
    naučnofantastične drame na svetu Posle milion godina (1889).

    Potiče iz poznate pesničke porodice Ilića: otac mu je bio Jovan Ilić, a brat Vojislav Ilić. Počeo
    je da piše još od gimnazijskih dana sarađujući u časopisima Javor i Otadžbina.
    Najviše zanimanja u pisanju pokazao je za poeziju i dramu. Narodno pozorište u Beogradu je 1. mart
    1881. izvelo njegovu dramu Vukašin. Na istoj pozornici je do 1906. izvedeno desetak njegovih dramskih
    dela.

    Na povlačenje iz književne javnosti dobrim delom uticalo je to što ga Jovan Skerlić nije uvrstio u
    svoju Istoriju nove srpske književnosti. Pred kraj života Ilić se potpuno povukao provodeći buran život
    i negirajući grupu okupljenu oko Srpskog književnog glasnika, što je dodatno uticalo na rani književni
    zaborav.

    Iz političkih razloga 1888. prebegao je u Rumuniju radeći kao konobar i trgovački pomoćnik. Nakon toga
    je otišao u Zagreb radeći u listu Srbobran, a 1889. se vraća u Srbiju gde više nije mogao naći posao u
    državnoj službi. Nedugo zatim po drugi put je emigrirao, sada u Sremske Karlovce. Sarađivao je u časopisima
    Brankovo kolo, Bosanska vila, Zora, Nada, Zastava te u Letopisu Matice srpske.
    Od 1901. u Bukureštu pokreće list Pravoslavni istok koji je izlazio na ruskom i francuskom jeziku, a bio
    je namenjen ruskoj publici za obaveštavanje o propustima ruske politike na Balkanu. List je uskoro bio
    zabranjen, a Ilić se vraća u Srbiju i ponovo se bavi književnim radom.
    Za vreme Prvog svetskog rata odlazi u Rusiju gde vodi propagandu o borbi Srbije, a u Odesi prikuplja
    jugoslovenske dobrovoljce. Već zaboravljen u književnoj stvarnosti, umro je 1926. godine.

    riznicasrpska
    "Svak je rođen da po jednom umre,
    čast i bruka žive doveka."
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SR-Oglasi

  3. #2
     OFF 
    Administrator
    Poeni: 29,399, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 2.0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdriveVeteran25000 Experience Points
    Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada's Avatar
    Država
    Germany
    Registrovan
    Dec 2013
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : Danas @ 00:00
    Postovi
    3,516

    Uobičajeno Odg: Dragutin Ilic

    Delo


    Pisao je pesme, romane, pripovetke, putopise i drame. Budući da je bio jako dobar poznavalac
    pozorišta, pisao je referate i kritike o pojedinim predstavama kao i pozorištu uopšte.
    Napisao je 13 drama, najčešće s motivima prolaznosti i tragičnosti koje su rezultat
    njegovog nezadovoljstva okolinom, ali i samim sobom. Njegovi likovi uglavnom su u borbi sa
    društvenom sredinom u kojoj se nalaze.
    "Svak je rođen da po jednom umre,
    čast i bruka žive doveka."
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. #3
     OFF 
    Administrator
    Poeni: 29,399, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 2.0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdriveVeteran25000 Experience Points
    Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada's Avatar
    Država
    Germany
    Registrovan
    Dec 2013
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : Danas @ 00:00
    Postovi
    3,516

    Uobičajeno Odg: Dragutin Ilic

    Bibliografija


    Vukašin (1882), drama
    Jakvinta (1883), drama
    Pesme (1884)
    Pribislav i Božana (1887), drama
    Otmica (1887), jednočinska drama
    Poslednji borac (1889), spev
    Posle milijon godina (1889), drama
    Ženidba Miloša Obilića (1898), drama
    Za veru i slobodu (1890), drama
    Tri deputacije (1906), aktovka
    Novele (1892)
    Lihvarka (1895), komedija
    Poslednji prorok (1896), biografija proroka Muhameda

    Saul (igrana 1900, štampana 1906), drama
    Hadži Đera (1904), roman
    Ženik slobode (1904), drama
    Viđenje Karađorđevo (1904), drama
    Uspomene iz Rumunije (1904, 1905), memoari
    Neznani gost (1907), drama
    Hadži Diša (1908), roman
    Zaječarska buna (1909), memoari
    Osvećeno Kosovo (1913), zbirka poema
    Pesma jednog života (1916), roman, objavljeno kao Autobiografija odlazećega 1994. godine,
    iz rukopisa priredio i objavio Sava Damjanov
    Sekund večnosti, istočnjački roman (1921)
    Smrt kralja Vladimira (1925), spev
    "Svak je rođen da po jednom umre,
    čast i bruka žive doveka."
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  5. #4
     OFF 
    Administrator
    Poeni: 29,399, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 2.0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdriveVeteran25000 Experience Points
    Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada's Avatar
    Država
    Germany
    Registrovan
    Dec 2013
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : Danas @ 00:00
    Postovi
    3,516

    Uobičajeno Odg: Dragutin Ilic

    Dragutin Ilić


    STOJANKE

    Stojanke, mori, Stojanke,
    Stojanke bela Vranjanke!
    Kogate majka rodila,
    našto je okom vodila:
    da li na sunce sjajano,
    ili jablanče tanano?

    Bredi, džanum, Stojanke,
    Stojanke bela Vranjanke!
    Jas li te gledam kroz male
    u tije džantez salvare
    gde tiho minaš u dvore
    kako 'elenče kroz gore.

    Ne znajem ništa za sebe bre,
    lelele momice,
    momice zumbul devojče,
    pogiboh, dušo za tebe,
    bre, gidi džanum, Stojanke,
    Stojanke bela Vranjanke!

    Koga ti vidim dve oči,
    dve tavne oči, dve noći
    kali sam mnogo na tebe,
    jas da te vodim za sebe,
    bre gidi džanum, Stojanke,
    Stojanke bela Vranjanke,
    Stojanke, Stojanke,
    bela Vranjanke!
    "Svak je rođen da po jednom umre,
    čast i bruka žive doveka."
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  6. #5
     OFF 
    Administrator
    Poeni: 29,399, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 2.0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdriveVeteran25000 Experience Points
    Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada is a glorious beacon of light Rada's Avatar
    Država
    Germany
    Registrovan
    Dec 2013
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : Danas @ 00:00
    Postovi
    3,516

    Uobičajeno Odg: Dragutin Ilic

    Dragutin Ilić


    ŠANO, DUŠO

    Šano, dušo, Šano mori
    otvori mi vrata.
    Otvori mi, Šano, vrata
    da ti dam dukata.

    Of, lele, lele, pogibo' za tebe,
    izgore mi, džanum Šano,
    srce za tebe.

    Tvoje lice belo, Šano,
    sneg je sa planina,
    tvoje čelo, gidi, Šano,
    kako mesečina.

    Ona usta tvoja, Šano,
    kako rujne zore,
    ono oko, dušo moja,
    mene me izgore.

    Noć mi hodi, tamna, Šano,
    ja si tuga vijem.
    Ubavinja tvoja, Šano,
    ne da mi da spijem.

    Šano, dušo, Šano mori,
    otvori mi vrata,
    će ti davam, džanum Šano,
    đerdan od dukata.
    "Svak je rođen da po jednom umre,
    čast i bruka žive doveka."
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Vojislav J. Ilic
    By Vesna in forum Knjizevnost
    Odgovori: 26
    Zadnji Post: 04.10.2014, 14:11
  2. Dragutin Ficulovic
    By stuart in forum Kola
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 20.05.2014, 19:42
  3. Aca Ilic - Uzivo
    By Milance® in forum Uzivo Muzika
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 30.10.2013, 18:54
  4. Dragutin Tadijanovic - Poezija
    By Vesna in forum Knjizevnost
    Odgovori: 29
    Zadnji Post: 11.10.2012, 19:18
  5. Dragutin Domjanic - Poezija
    By Vesna in forum Knjizevnost
    Odgovori: 22
    Zadnji Post: 09.10.2012, 07:23

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome