Udovičić: Perfidna provokacija albanskih ekstremista - izbor iz stampe


BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić osudio je ubacivanje transparenta sa obeležjima velike Albanije na utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije kao "nedopustivu i za svaku osudu perfidnu provokaciju ekstremista", i istakao da očekuje da i albanska strana osudi incident.

"Na delu je zaista jedna brutalna zloupotreba sporta od strane albanskih ekstremista", izjavio je Udovičić Tanjugu.

On je istakao da nije bilo incidenata sa nase strane, naprotiv.

"Pokazali smo se kao dobri domacini. Nijedna ružna reč sa naše strane. Čak i nakon ove perfidne provokacije ekstremista naši navijači su u većini pokazali prisebnost", rekao je srpski ministar.

On je oceino da ovakva dešavanja sigurno neće pozitivno uticati na odnose u regionu.
"Očekujemo od albanske strane da nedvosmisleno osudi ovakvo nedopustivo perfidno ponašanje ekstremista", zaključio je Udovičić.

Dačić: Smišljena politička provokacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija smišljena i unapred planirana politička provokacija i da Srbioja ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.
"Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu "Velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu narocito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politicka provokacija", rekao je Dačić za "Blic", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je rekao i da su tokom celog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi hteli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.
"Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice", poručio je Dačić.

On kaže da, po poslednjim informacijama koje ima, nema incidenata oko srpske ambasade u Tirani.

Tanjug