Windows XP ugasen


Jedan od napopularnijih operativnih sistema za personalne računare u svetu, Majkrosoftov Vindouz XP (Windows XP), posle više od 12 godina korišćenja ispraćen je danas u penziju.

Mnoge nove aplikacije neće moći da se pokrenu na Vindouzu XP, novi hardver možda neće funkcionisati, a podrške za drajvere prestaju.

Lansiran oktobra 2001. godine, XP je brzo postao najpopularniji Majkrosoftov operativni sistem tog doba, pomažući korisnicima da budu produktivni i bezbedni u vreme kad je internet polako, ali sigurno postajao sveprisutni, sastavni deo naših života.

"Ne dovodi se u pitanje da je početkom 21. veka XP bio sjajan operativni sistem. Međutim, penzionisanje je jednostavno normalna stvar kako u našem, tako i u životu jednog softverskog paketa", navedeno je u saopštenju kompanije Majkrosoft.

Kompjuteri sa Vindouz XP-om neće prestati da rade 9. aprila, ali će vremenom bezbednost i performanse rada biti izmenjene. Bez krucijalnih bezbednosnih nadgradnji, računari će postati otvoreni za štetne viruse, spajvere i drugi zloćudni softver koji može da ukrade, ili ošteti lične i poslovne podatke.

Prestanak podrške za drajvere znači da novi štampači, skeneri i drugi uređaji možda neće biti kompatibilni sa kompjuterima koji imaju Vindouz XP.

Od vremena kad je Vindouz XP bio na vrhuncu karijere, sajber kriminalci i tehnologija koju koriste su takođe uznapredovali. Zbog svega toga, Majkrosoft preporučuje nadogradnju na moderni operativni sistem, kao što je Vindouz 8.1.

"Nakon 8. aprila, kompjuteri sa Vindouz XP-om ne treba da se smatraju zaštićenim, i važno je da korisnici pređu na podržani operativni sistem i softverski paket, kao što su Vindouz 8.1 i Ofis 365, kako bi mogli da dobiju regularne bezbednosne nadgradnje i zaštite se od napada", naglasio je Borko Kovačević, marketing direktor kompanije Majkrosofta za Balkan.

Izvor:Novosti