Nagrada sa Tijanićevim imenom Jeleni Popadić
BEOGRAD - U Pres centru UNS danas je predstavljena knjiga novinarskih tekstova Aleksandra Tijanića "Jesmo li prevareni" i saopšteno da je novoustanovljenu nagradu, koja nosi Tijanićevo ime, a koja će se svake godine dodeljivati za borbenost u novinarskom izražavanju, dobila Jelena Popadić.

Knjiga "Jesmo li prevareni" izašla je u izdanju "Vukotic media",

O Tijaniću i knjizi, u koju su uključeni neki tekstovi koji nisu ranije bili štampani govorili su, pored izdavača Manojla Vukotića, Tijanićev advokat Zdenko Tomanović i njegove koleginice Mirjana Bobić Mojsilović, Olivera Kovačević i Jelena Petrović.

Vukotić je konstatovao da je Tijanić "posedovao proročansku moć velikog novinara i savršeno je predviđao sled događaja".

Prema Vukotićevim rečima, ta zbirka tekstova jednog od najznamenitijih jugoslovenskih i srpskih novinara, na originalan, sveobuhvatan, analitičan način, raskošnim stilom, govori kako se i zašto velika Jugoslavija raspala na šest delova.

Izdavač se zahvalio gostima koji su do poslednjeg mesta ispunili salu i učesnicama tog razgovora o Tijaniću, jer to je shvatio kao iskreno odavanje pošte kolegi kakvog nismo niti ćemo skoro imati u Srbiji.

Posebno su bile zanimljive i pune duha anegdote koje su pričale Tijanićeve koleginice Bobić Mojsilović i Kovačevićeva, a možda je najviše otkrila o njemu mlada Jelena Petrović koja je dobila od Tijanića, kao generalnog direktora RTS, poslednji intervju kada je bila studentiknja druge godine novinarstva.

Ona je ispričala da joj je pričao o svom detinjstvu, o njemu bliskim osobama i da joj je otkrio da je pristao na razgovor, jer voli da pomaže mladima.

Tijanić se, kazala je Petrovićeva, interesvovao o njenim studijama sve do smrti.

Bobić Mojsilović je kroz priču o njenom i Tijanićevom bekstvu iz TV Sarajeva kako ne bi bili linčovani pokazala koliko je bio kavaljer i da je bez skrivanja trpeo da ga gađaju svakakvim, pa i opasnim predmetima samo da bi je zaštitio.

Kovačevićeva je priznala da su je Tijanić i Bogdan Tirnanić najviše inspirisali da se posveti novinarstvu iako je po obrazovanju sociolog.

Ona je kazala da je na njen profesionaln život Tijanić imao najveći uticaj, jer ju je 1993. godine primio na TV Politiku, zatim na BK televiziju i na kraju na RTS.

Od nje smo saznali da je Tijanić zadržao pravo da daje naslove i slogane za sve emisije koje je pokretao.

Ne krijući da je bio strog šef, koji je svima ulivao strah, ona mu je napravila najveći kompliment kada je rekla da je "svoje saradnike uvek štitio".

Odluku o nagradi koju je ustanovilo UNS pročitao je generalni sekretar Udruženja Nino Brajević.

Prema rečima Brajevića, na konkurs je stiglo 17 predloga za nagradu iz 15 redakcija.

Žiri, koji su činili novinari Slavoljub Đukić (predsednik) i Nenad LJ. Stefanović, predsednica UNS Ljiljana Smajlović i kćerka Aleksandra Tijanića Zara Tijanić Jevtović, odluku o dobitniku je doneo jednoglasno.

Laureatkinja (34) kako je kazao Brajović je "protekle godine na stranicama ovog lista demistifikovala značenje sintagme istraživačko novinarstvo, otkrivajući kako to izgleda kada se istraživanjem činjenica i njihove pozadine bave reporteri koji ne idu u lov na ljude i kojim nije zadatak da pokreću hajke.

"Popadić je ove godine istraživala finansiranje medija i nevladinih organizacija. Počela je od suvih finansijskih izveštaja da bi nam, istražujući, proveravajući i upoređujući podatke, otkrila neslućene veze politike i privrede, međunarodne zajednice i domaćih organizacija, para i ideala, dopadljivih fraza i stvarnih uticaja", rekao je on.

Obrazlažući predlog da Popadić dobije nagradu, Danica Popović je napisala: "Ono što je srpskoj javnosti potrebno jeste vredan i pametan novinar koji će "iskopati vest" i u najboljoj nameri je plasirati javnosti.

To što nijedna nesporna nepravda nakon njenih tekstova neće biti sankcionisana, verovatno joj pođednako teško pada kao i svima nama. Ona je, barem, uradila sve što je do nje".

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i biće uručena 22. decembra 2015. godine, na dodeli godišnjih nagrada UNS-a.

Tanjug