Srpski odbrambeni Pas


Ovaj standard je ideal kako bi Srpski Odbrambeni Pas trebao da izgleda. U standardu su zapisane sve osobine koje bi S.O.P. trebao da ima.

To je savršenstvo koje u realnom životu ne postoji, jer svaki pas, pa i najveci šampion ima neku manu.

Ovaj standard treba da bude putokaz odgajivačima kako da odgajaju boljeg i lepšeg S.O.P-a.OPŠTI IZGLED : Srpski Odbrambeni Pas je snažan pas, ni zdepast ni lak, krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas.Srpski Odbrambeni Pas je izdržljiv pas kome ne smetaju atmosverske prilike. Veoma su hrabri.

KARAKTER : Srpski Odbrambeni Pas je nenadmašan čuvar lica i imovine ali i dobar porodicni pas. Mora biti jako privržen gospodaru ali i nepoverljiv prema strancima (nepoznatim osobama). Njegova figura pored izuzetne snage pokazuje i visoku inteligenciju. Narav mu je stabilna i svakog trenutka donosi odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije.

GLAVA : Snažna, široka izmedu užiju, sa solidnim stopom ni previše ni premalo izraženim, njuška umereno duga,veoma snažna i jaka nikad špicasta, sa izuzetno jakim celjustima. Nosna pečurka je crna sa srazmerno velikim otvorima. Usne mesnate ali ne previše opuštene.

ZUBALO : Veoma snažno, jako, sa velikim zdravim zubima. Najpoželjnije je makazasto zubalo.

OČI : Srednje velike, tamnije bije ali i nešto svetlije oko u koliko je u skladu sa bojom dlake.

UŠI : Viseće, trouglaste, srednje veličine, dobro priležu uz glavu.

VRAT : Umereno dug, veoma mišicav i snažan.

LEĐA : Ravna, prava, nešto duža od visine psa, veoma snažna i jaka .

GRUDNI KOŠ : Širok i dubok, sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima. Grudni koš mora biti prostran.

PREDNJE NOGE : Prave i nisu usko postavljene, kosti nogu veoma snažne.

ŠAPE : Okrugle, umereno velike, dobro zatvorene.

ZADNJE NOGE : Gledano otpozadi zadnje noge su prave i nisu usko postavljene, butine veoma snažne i jake.

DLAKA : Veoma gusta i štiti pas od svih atmosverskih prilika, umerene dužine, poddlaka ne bi smela da izlazi kroz pokrovnu dlaku.

SAPI : Su srednje dužine,nisu suviše oborene.

BOJA : Srpski Odbrambeni pas se javlja u više boja : crni, žuti, sivi, crno-tigrasti, sivo-tigrasti, boje meda. Beline su dozvoljene do 30% na glavi i šapama . Plašt psa ne sme biti sa belinama .

STOMAK : Stomak se ne ističe, zatvara donju liniju psa. Okrugli i viseci stomaci su znak nepravilne ishrane.

VELIČINA : Veličina grebena mužjaka je od 65cm do 75cm, a šenke od60cm do 70cm.

LAKAT : Lakat je slobodan, nije priklješten a ni previše odmaknut. Treba da je pokretan i da omoguci izdašan i dug korak.

TEŽINA : Mužjaci od 55kg do 70kg, ženke od 45kg do 60kg.

SLABINE : Slabine su prave, snažne i mišicave.

MANE : Hrtasti psi, lagani, bez snage, glava nedovoljno snažna, špicasta njuška, podgrizajuce i predgrizajuce zubalo, ocnjaci koji udaraju u desni, uspravne uši, slabo mišicav, prekratak vrat, uske grudi, ulegnuta ledja, zaperci na nogama, više od 30% bele boje, belina na ledjima, preduga i prekratka dlaka, strašljivost, cakaraste oči.