Hren


Otporan je na niske temperature. Reznice se pripremaju u jesen. Pred sadnju reznice se trljaju oštrom jutanom krpom. Najveći prinosi se postižu na plodnim, vlažnim zemljištima, bogatim organskim materijama. Na teškim zemljištima koren je veoma ljut, na peskovitim je bez ukusa, a bez dovoljno vlage je drvenast, neprijatnog ukusa i mirisa.


Podzemno stablo u narodu poznato ka koren hrena (Armoracia rusticana fam. Brasicuceae), bogato je šećerima i eteričnim uljem koje mu daje karakterističan ukus i miris. Višegodišnja je biljka, ali se najčešće gaji kao dvogodišnja.

Otporan je na niske temperature. Najveći prinosi se postižu na plodnim, vlažnim zemljištima, bogatim organskim materijama. Na teškim zemljištima koren je veoma ljut, na peskovitim je bez ukusa, a bez dovoljno vlage je drvenast, neprijatnog ukusa i mirisa.

U toku jeseni, pre početka gajenja, zemljište se uz obradu đubri stajnjakom (40-50 kg na 10 m˛). Svake godine se đubri sa 400-500 grama NPK đubriva na 10 m˛ u tri navrata (trećina količine): u jesen, posle sadnje i 30-40 dana posle prvog prihranjivanja (NPK 15:15:15).

Reznice se pripremaju u jesen. Mogu biti kratke (5-10 cm) ili dugačke (15-20 cm), prečnika oko santimetar. Vršni deo reznica (deo korena) seče se pravo, a donji ukoso, da bi u proleće sadnja bila pravilna. Do proleća se reznice čuvaju u podrumu ili spremištu, u vlažnom pesku.

Prilikom površinske pripreme zemljišta naprave se brazde dubine oko 20 cm i na rastojanju oko 70 cm. Pripremljene reznice se sade početkom marta u brazde, u kosom položaju (pazeći da vršni deo bude na gore), na 25-30 cm rastojanja u redu, a zatim se prekriju slojem zemlje (oko 5 cm).

Pred sadnji reznice se trljaju oštrom jutanom krpom. Tako se skidaju svi pupoljci, osim vršnog i donjeg. Ovako očišćene reznice se 10-15 dana pre sadnje drže na svetlu, što ubrzava rast pupoljaka. U toku vegetacije, osim prihranjivanja, 3-4 puta se međuredno kultivira i 2-3 puta zaliva.

U julu se može koren hrena odgrnuti i oštrom krpom izdanci očistiti od bočnih korenčića, a zatim se biljka ponovo zagrne. Na taj način se dobija kvalitetan prav koren, bez bočnih grana.

Hren se vadi u jesen, a prinos je 25-40 kg na 10 m˛.