Program kontrolisane proizvodnje i prodaje povrca


Da bi građanima Pančeva omogućili kupovinu povrća poznatog porekla i kontrolisanog kvaliteta Institut “Tamiš” je uz podršku sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj grada Pančeva u 2009. godini pokrenuo program “Prodaja povrća poznatog porekla i kontrolisanog kvaliteta na tezgama posebno obeleženim za tu namenu” na Zelenoj pijaci u Pančevu.


Gajenje povrća predstavlja jednu od najintenzivnijih grana poljoprivredne proizvodnje. Pojedini proizvođači osetivši koliko takva proizvodnja može biti unosna, a u trci za što većim prinosima, potpuno su zanemarili kvalitet, tj. zdravstvenu bezbednost proizvoda. Kada kažemo kvalitet ne mislimo samo na morfološki, tehnološki i nutritivni kvalitet, već i zdravstveni, bez ostataka pesticida i drugih zagađivača (teški metali, nitrati, nitriti idr). Na pijacama imamo robu vrlo sumnjivog kvaliteta, sa potencijalno velikim ostacima pesticida zbog nepoštovanja propisanih količina i karenci primenjenih preparata.

Da bi građanima Pančeva omogućili kupovinu povrća poznatog porekla i kontrolisanog kvaliteta Institut “Tamiš” je uz podršku sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj grada Pančeva u 2009. godini pokrenuo program “Prodaja povrća poznatog porekla i kontrolisanog kvaliteta na tezgama posebno obeleženim za tu namenu” na Zelenoj pijaci u Pančevu. Nosilac programa i izvršilac kontrole proizvodnje povrća je Institut “Tamiš” Pančevo. Program je izveden sa dvadeset odabranih proizvođača iz Udruženja povrtara Banatski Brestovac i Udruženja povrtara iz Glogonja. U okviru ovog programa JKP “Zelenilo” je na Zelenoj pijaci obezbedilo poseban prostor za tezge a proizvođači-prodavci su prepoznatljivi po uniformnim keceljama.

Kontrola na gazdinstvima se obavlja nenajavljenim posetama, pri čemu se obilaze usevi i vrši kontrola knjige istorije polja. U knjizi se vodi evidencija o svim primenjenim agrotehničkim merama, upisuju vrsta, količina i karenca primenjenih hemijskih sredstava. Tokom cele godine, proizvođači dobijaju stručne savete za tehnologiju proizvodnje povrća, a obilaskom useva se evidentira zdravstveno stanje i daju dalje preporuke u skladu s tim.

Nenajvljeno se, takođe, obilaze i tezge na zelenoj pijaci. Poznavajući sortiment proizvodnje svakog povrtara i period prispeća plodova, proizvođačima je onemogućeno da prodaju robu kupljenu van “Programa kontrolisane proizvodnje povrća”. Uzimanjem uzoraka povrća i njihovom analozom kontroliše se prisustvo pesticida i teških metala.

Proizvođači su potpisivanjem ugovora prihvatili predviđene mere koje moraju poštovati. U skladu s njima tokom 2009. postignut je visok kvalitet proizvoda.

Prodaja zdravstveno bezbednog povrća odlično je prihvaćena od građana Pančeva. Proizvođači su zadovoljni plasmanom i jos spremnije, sa raznovrsnijom ponudom, nastavljaju program u saradnji sa Institutom “Tamiš” i u 2010. godini.