Babuška (Carassius auratus gibelio)




Lokalni nazivi: melez, srebrni karas, babuška, pastak, korov

Max. težina: 3 kg.

Opis i građa:

Rub leđnog peraja savijen je nadole, a krajevi su šiljati; odozgo je maslinastozelena, bokovi i trbuh su srebrnastosjajni,a na korenu repnog peraja nema mrlju. Ljuske su veće nego u karasa. Duzina joj je do 35 cm. Gotovo cela Evropa do 60 stepeni severne geografske širine poseduje ovu ribu u svojim vodama. Živi u sporim, plitkim tekućicama, ali je i udomaćena i u velikim jezerima i rečnim ušćima, vrlo je otporna, zimi miruje, ne hraneći se. Hrani se sitnim životinjama i biljem.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Babuška je preko dve decenije "slučajni partner" većine ribolovaca na našim vodama. Ima je u svim većim rekama mirnijeg toka, gde je njena populacija, čini se, sve veća iz godine u godinu. Svoju brojnost babuška duguje specifičnom načinu razmnožavanja, kao i gotovo neverovatnoj prilagodljivosti i otpornosti na sve moguće nedaće koje mogu da zadese riblji svet (čak i u mešavini slane i slatke vode). Prosečna lovna težina babuške kreće se oko 500g, mada su sve brojnije vode u kojima plivaju babuške teže do 3 kilograma.

Razmnožavanje:

Polaže oko 200 000 jaja; u nekim vodama žive samo ženke; koje se razmnožavaju partenogenetski,a sperma mužjaka srodnih vrsta služi samo kao poticaj razvoju; podmladak se tada sastoji opet samo od ženki; mresti se od maja do jula.