Ubedljiva pobeda Zvezde u polupraznoj Areni

BEOGRAD - Košarkaši Crvene zvezde savladali su večeras u Beogradu ekipu španskog predstavnika Laborala sa 81:65 (25:6, 20:20, 16:25, 20:14), u utakmici 9. kola D grupe Evrolige.

Crveno-beli su ostvarili treću pobedu, drugu nad istim rivalom, ali su se ranije oprostili od učešća u Top 16 fazi.

Utakmica je odigrana u Beogradskoj areni pred 7.000 gledalaca, a sudili su Robert Lotermoser (Nemačka), Boris Šulga (Ukrajina) i Panajotis Anastopulos (Grčka).

CRVENA ZVEZDA: Rebić, Cvetković, Lazić 2, Blažič 22, Simonović 2, Marjanović 9, Radenović 11, Katić 8, Ristić, Nelson 7, Dženkins 11, Šilb 7.
LABORAL: Majnoldi 3, Noćioni 8, Van Ostrum, Hanga, Hamilton 13, Hodž 15, San Emiterio 6, Plajs 2, Ertel 6, Kelati 3, Jelinek 7, Bjelica 2.

Zvezda je na oproštaju od domaćih navijača u elitnom društvu zabeležila pobedu i osigurala peto mesto u grupi, koje će joj doneti nešto lakše rivale u Evrokupu. S druge strane, ekipa iz Vitorije sačuvala je šanse da se bori za prvo mesto na tabeli.

Izgleda da je činjenica da je Zvezda izgubila šanse za plasman u Top 16 fazu takmičenja uticala na slabu posetu navijača. Prava je šteta što meču između crveno-belih i Laborala nije prisustvovalo „više“ od 7.000 gledalaca. Gornji prsten je bio potpuno prazan, dok je donji deo bio popunjen sa strane, ali ne i iza koševa.

Atmosfera bi bila sasvim drugačija da je meč igran u Pioniru, ovako u pojednim trenucima velika novobeogradska dvorana delovala je poluprazno i utisak je da su navijači ovaj put zakazali kada je u pitanju podrška svom timu.

Domaći košarkaši nisu mogli bolje da otvore meč. Odličnom igrom šokirali su protivnika, koji do kraja nije mogao da se vrati u utakmicu. Odbrana je odlično funkcionisala, dok je u napadu Ivan Radenović bio raspoložen i u potpunosti nadomestio odsustvo povređenog Uroša Mitrovića.

Početkom druge četvrtine crveno-beli su imali maksimalnu prednost (29:8), ali nerealno je bilo očekivati da Zvezda može tako kvalitetan sastav da pobedi sa 20 koševa razlike. Tim Serđa Skariola polako je ulazio u ritam i spuštao razliku, a najbliži preokretu bio je u 28. minutu kada je prišao na dostižnih 52:46.

Ipak, tim sa Malog Kalemgdana odgovorrio je preko Slovenca Jake Blažiča, koji se razigrao u drugom poluvremenu i doneo domaćinu sasvim zasluženu pobedu.

Utakmici u Areni prisustvovali su bivša košarkaška reprezentativka Nataša Kovačević, fudbaler Crvene zvezde Miloš Ninković, glumci Ivan Bekjarev i Milan Kalinić i mnogo drugi zvezdaši.

Meč je počeo minutom ćutanja povodom nedavne smrti ikone borbe protiv aparthejda, bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandele.

Poslednju utakmicu u Evroligi ove sezone košarkaši Crvene zvezde odigraće 20. decembra u Viljnusu protiv Lijetuvos Ritasa.

Radonjić: Sjajno košarkaško veče u Areni

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da je zadovoljan izdanjem svog tima u pobedi nad Laboralom, istakavši da je ostvaren veoma značajan uspeh, bez obzira što su se crveno-beli oprostili od učešća u Top 16 fazi Evrolige.
„Treća pobeda u Evroligi ove sezone, moguće da nije značajna sa aspekta plasmana za Top 16, ali za nas je bila bitna, jer želimo da budemo peti u grupi. Odigrali smo sjajan meč, osim u trećoj četvrtini, kada je došlo do pada, što je bilo i za očekivati, jer smo igrali protiv odličnog tima. Držali smo sve konce u našim rukama i napravili veliku pobedu za nas“, rekao je Radonjić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je veoma važno iskustvo koje crveno-beli stiču igranjem u Evroligi i da će doći do izražaja u nastavku sezone.
„Čestitke svim igračima na velikoj borbi, svi su zaslužni za sjajno košarkasko veče koje smo imali u Areni. Igrali smo kvalitetno u dugom intervalu, početak meča je pokazao karakater tima, što je meni bilo važno večeras“, kazao je trener Crvene zvezde.

Radonjić je istakao da za njegov tim ova pobede ne znači kraj takmičenja u Evroligi i da će pokušati da ostvari uspeh i u Vilnjusu protiv Lijetuvos Ritasa.
„Postoje oscilacije u igri, jer smo u žestokom ritmu. Imamo probleme i sa povredama igrača. Igrali smo protiv timova koji čine sam vrh evropske košarke, to se pomalo zanemaruje. Normalno je da dolazi do pada u igri, košarkaši se troše. Naravno da ne želimo oscilacije i nadam se da ćemo ih svesti na manji nivo“, rekao je Radonjić. On je zahvalio navijačima koji su došli u Arenu da podrže svoj tim.

Skariolo: Zvezda nametnula svoj ritam igre

Trener košarkaša Laborala Serđo Skariolo rekao je da je njegov tim večeras opušteno ušao u meč protiv Crvene zvezde zbog činjenice da je ranije izborio plasmana u Top 16 fazu Evrolige.
„Čestitam Crvenoj zvezdi na odličnoj utakmici. Nametnuli su svoj ritam igre i od početka nas doveli u nezgodnu situaciju. Imaju odlične atlete u timu na svim pozicijama. Napravili smo greške jer smo se opustili zbog činjenice da smo ranije izborili plasman u Top 16 fazu. To ne smemo sebi da dodpustimo, moramo da uvek igramo maksimalno angažovano“, rekao je Skariolo na konferenciji za medije.

On je dodao da je Laboral napravio veliki pomak u igri, jer je u jednom trenutku uspeo da smanji visoku prednost protivnika.
„Moj posao kao trenera je da igrače pregrupišem i vratim u pravi ritam. Napravili smo veliki pomak u igri, jer smo razliku od 21 smanjili na šest, ali ponovili smo greške iz prvog poluvremena. Igrali smo loše u odbrani, mekano u skoku i nedovoljno timski u napadu. Zvezda je zasluženo stekla prednost i kontrolisala dešavanja na terenu“, rekao je Skariolo.

On je ponovio da Zvezda ima odličan tim, ali da jednostavno ove sezone nije imala sreće.
„Zvezda je dobar tim, nisu imali sreće u Evroligi ove sezone. Imaju dosta talentovanih igrača, veceras je Blažic igrao izvanredno, pripremali smo se da usporimo Šilba, u tome smo uspeli, ali Jaka Blažic je odskočio i pokazao da može da bude zvezda Evrope, ne samo Crvene zvezde“, poručio je Skariolo.

Tanjug 12.12.2013