Kovrtanj

Sastojci;

1 kg. belo brasno
30 grama svez kvasac
so po ukusu
voda


Priprema;
Kvasac sa malo vode staviti da ukisne, sastaviti brasno, so, zaliti kvasac i po potrebi dodavati mlaku vodu meseci testo. Testo mora biti glatko da se ne lepi za ruke.Ostaviti pokriveno na sobnoj temperaturi da naraste-/nadodje.
Testo se oblikuje u tanju pogacu a soljom na sredini vadi se sredina da dobijemo krug pogacu iznutra uljem namazemo krug i pecemo na 220 C. oko 40 min.

Kovrtanj je Bozicni hleb koji se pece na Bozicno jutro u nekim delovima Bosanske Krajine. Kovrtanj se na Bozicno jutro iznosi pred stalu gde se na potresenu slamu izvodi vo desnjak, stavi se kovrtanj na desni rog i tri puta se vo vodi u krug suprtno od smera kazaljki sata, nakon toga vo se postavi okrenut ka istoku i na koju stranu vo baci kovrtanj domacin odredjuje kakva ce biti godina(rodna ili ne, kisna, suva itd...). Nakon toga domacin zajedno sa najstarijim detetom lomi kovrtanj na 4 dela proslavljajuci Hristovo rodjenje mirbozaju se govoreci 3 puta,,Mir Bozji Hristos se rodi! - Vaistinu se rodi!,,.
1 cetvrtinu domacin podeli stoci, 1 cevrtinu podeli ukucanima a 2 cetvrtine se ostave u ambar ili zgradu do Malog Bozica. Nakon sedmicu dana, od tog kovrtanja zajedno sa komadicem cesnice koju takodje domacica ostavi na Bozic, kuva za dorucak popara sa sirom i kajmakom. Taj dan se na sto za rucak iznosi i glava od pecenice i desna plecka koja se cuva od Bozicne pecenice za Mali Bozic.


Predhodno domacin okadi kucu okucicu stalu obore i ambare pojuci Blagoslovi Boze a drustvo mu pravi naj starije dete.


U tim delovima Bosanske krajine se za Bozicni dan peku 3 hleba; Cesnica, kovrtanj i vruca proja (hleb od projinog brasna, odnosno kukuruznog brasna. Posebno je omuljeno brasno od belog kukuruza koji je tradicionalan (Bosanac ga zovu).

Zabelezila i sa Vama podelila Vesna Kosovka