Zapecena pasta sa spanacem i kozjim sirom


Sastojci:
pakovanje manjih oblih makarona,
veća glavica iseckanog crnog luka,
2 čena izgnječenog belog luka,
4 šolje krupno isečenog mladog španaća,
2 kašike maslinovog ulja,
so
biber,
sok od dva limuna,
2 šolje mrvljenog kozijeg sira,
2 trećine šolje oljuštenog semena suncokreta


Priprema;

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Namažite tanak sloj ulja na dno manje ili srednje plitke tepsije. Skuvajte pastu prema uputstvima na pakovanju, i ne zaboravite da dobro posolite vodu u kojoj se kuvaju. Pre nego što ocedite pastu izvadite dve šolje vode u kojoj se kuvala i stavite sa strane. Zatim procedite makarone i vratite ih u šerpu.

Dok se makarone kuvaju, zagrejte dve kašike maslinovog ulja u tiganju na blagoj vatri. Dodajte luk, posolite i pobiberite, propržite dok ne počne da dobija žućkasto- braon boju. Nakon toga dodajte i beli luk i ostavite na vatri dok ne osetite njegov miris, još minut od prilike. Dodajte zatim španać i ostavite ga da se proprži samo kratko, oko dva minuta. Dodajte limunov sok, koziji sir i vodu od makarona. Sve vreme mešajte i nastavite sa mešanjem dok se koziji sir ne otopi i ne postane kremast. Zatim masu iz tiganja prespite u šerpu sa oceđenim makaronama i mešajte dok se ne makarone i sos ne budu ujednačeni. Celu mešavinu prebacite u podmazani pleh i pospite suncukretovim semenkama.

Pecite 20 do 25 minuta dok semenke ne postanu zlatno braou i dok se ne uhvati korica na ivicama pleha i na vrhu makarona. Poslužite toplo.